Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-03-06/banca-na-ionala-a-moldovei-a-emis-o-dezmin-ire-38815.html
Data: Mar 6, 2015 (06:20)

Banca Națională a Moldovei a emis o dezmințire

În urma informațiilor publicate de dl Veaceslav Ioniță, Banca Națională a Moldovei vine cu o dezmințire la acest subiect:

În urma instituirii administrării speciale, în datele de 27 și 30 noiembrie 2014 şi 30 decembrie 2014, la Banca de Economii S.A., BC “Banca Socială” S.A. şi BC “Unibank” S.A., acestea nu au efectuat plasamente interbancare între ele.

Mai mult, potrivit hotărârilor Consiliului de administrație al Băncii Naționale a Moldovei privind instituirea administrării speciale, cele trei bănci - Banca de Economii S.A., BC “Banca Socială” S.A. și BC „Unibank” S.A.- nu mai acordă credite.

Astfel, în perioada de după instituirea administrării speciale, majorarea portofoliului de credite în moneda națională raportată de băncile respective s-a datorat reevaluării creditelor acordate anterior în valută străină în urma fluctuațiilor de pe piața valutară.

Totodată, BNM precizează că Ordinul de plată atașat articolului semnat de Veaceslav Ioniță se referă la o tranzacție efectuată între alte două bănci licențiate şi nu are nici o legătură cu băncile aflate sub administrarea specială a Băncii Naționale a Moldovei.