Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.03.2015

Tariful energiei termice pentru consumatorii finali nu poate fi micșorat

Tariful energiei termice pentru consumatorii finali nu poate fi micșorat

IDIS ”Viitorul” și Asociația Patronală în domeniul Energetic din RM au desfășurat miercuri, 4 martie, un Atelier de lucru privind sistemele de alimentare cu energie termică a consumatorilor. La eveniment au participat atât furnizorii de agent termic, cât și reprezentanți ai Asociațiilor de locatari și ai Primăriei municipiului Chișinău.

”Tarifele trebuie să fie ajustate ca să corespundă cheltuielilor, dar și să poată fi suportate de consumatorii finali”, a precizat Anatolie Lichii, director CET 2.

Deocamdată, susțin reprezentanții furnizorilor de agent termic, o ajustare a tarifului nu este posibilă, un impediment fiind inclusiv conectarea consumatorilor la centrale termice.

”Deși, legislația în vigoare interzice instalarea cazanelor, acestea sunt tot mai des întâlnite în locuințe, în special în blocurile noi. Un număr mai mare de consumatori conectați la sistemul centralizat ar permite o diminuare a tarifului de până la 10%”, consideră Nicolae Glingean, Director tehnic adjunct CET 2.

La rândul său, Alla Poltavcenco, administratoarea unei Asociații de locatari din Chișinău, a replicat că ”oamenii se conectează la agent termic autonom pentru că Termocom nu oferă servicii calitative, demarând sezonul de încălzire când în apartamente deja este foarte frig și pereții mucegăiesc. O altă problemă o constituie datoriile altor locatari. Din cauza lor au de suferit cei care achită la timp facturile”.

Potrivit experților IDIS, Ion Tornea și Ion Muntean, diminuarea tarifului pentru agentul termic este dificil de realizat, atât din cauza costurilor ridicate, dar și a condițiilor clădirilor, cât și a percepției populației privind necesitatea utilizării resurselor de eficiență energetică. Majoritatea clădirilor din Chișinău sunt construite în anii 1960 și nu au prevăzute sisteme de eficiență energetică.

Aceștia recomandă evaluarea necesităţii de modificare a legislaţiei, simplificarea procedurilor de creare şi înregistrare a asociațiilor de locatari, îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor din or. Chişinău, dar și activități de conștientizare a necesității creşterii eficienţei energetice a clădirilor atât în rândul cetățenilor, cât și a asociaţiilor şi proprietarilor de apartamente.

”Măsurile de eficienţă energetică pot contribui la reducerea tarifului la energia termică către consumatorii finali, însă necesită investiţii foarte mari, care pot fi realizate doar pe termen mediu şi lung. Din cauza tendinţei de majorare continuă a preţului la resursele energetice din import, chiar dacă investiţiile necesare ar avea o perioadă de recuperare mai scurtă, consumatorii nu vor putea simţi/beneficia de o eventuală reducere a tarifului final la energia termică”, consideră Ion Muntean.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus