Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-03-02/statele-unite-ale-americii-vor-sprijini-in-continuare-republica-moldova-38742.html
Data: Mar 2, 2015 (21:46)

Statele Unite ale Americii vor sprijini în continuare Republica Moldova

Această declaraţie a fost făcută de Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D.Pettit la prima sa întrevedere cu Prim-ministrul Ghiril Gaburici, care a avut loc astăzi la Chişinău.

Cei doi oficiali au discutat o serie de subiecte privind relaţiile moldo-americane şi domeniile de cooperare pe arena internaţională. În mod special, au fost abordate aspectele cooperării economice, realizarea proiectelor comune în diverse domenii, problematica transnistreană şi securitatea regională.

Premierul a punctat priorităţile noului Guvern, printre care continuarea cursului european, realizarea angajamentelor asumate faţă de partenerii interni şi externi, inclusiv promovarea reformei justiţiei, precum şi asigurarea creşterii economice durabile. „Sperăm să avem o colaborare strânsă cu SUA şi cu alţi parteneri în acest sens”, a spus Ghiril Gaburici. 

La rândul său, diplomatul american a ţinut să-l felicite pe Ghiril Gaburici cu prilejul învestirii noului Guvern şi cu numirea lui în funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova. James D.Pettit a menţionat că vizita de mâine la Chişinău a Secretarului de Stat Adjunct al SUA, Antony J.Blinken, semnifică sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru Republica Moldova şi dorinţa de a contribui la transformările democratice din ţara noastră. „Vom continua să sprijinim Republica Moldova în promovarea reformelor şi procesele de modernizare în contextul integrării europene”, a declarat Ambasadorul SUA la Chişinău. 

Părţile au pledat pentru aprofundarea colaborării în contextul Dialogului Strategic R.Moldova-SUA, lansat în luna martie 2014 la Washington şi extinderea ariei de cooperare în diverse domenii. Oficialii şi-au exprimat speranţa că relaţiile moldo-americane se vor dezvolta ascendent, iar colaborarea bilaterală va aduce beneficii substanţiale oamenilor din cele două state, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.