Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.02.2015

„Consiliile sectoriale” şi „primăriile sectoriale” în municipiul Chişinău vor fi instituite în 2019

„Consiliile sectoriale” şi „primăriile sectoriale” în municipiul Chişinău vor fi instituite în 2019

Astăzi, 27 februarie, deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova au votat în lectură finală proiectul de lege care prevede modificarea Legii privind administraţia publică locală.

În aceste condiţii, „consiliile sectoriale” şi „primăriile sectoriale” în municipiul Chişinău vor fi instituite în 2019.

Preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Vlad Filat, a declarat de la tribuna Parlamentului că proiectul a fost elaborat pentru a evita unele situaţii confuze ce ţin de constituirea şi funcţionarea unor noi autorităţi ale administraţiei publice locale ale municipiului Chişinău.

„Instituirea noilor subdiviziuni teritoriale în municipiul Chişinău din data alegerilor locale generale din anul 2015 va genera dificultăţi la nivel de funcţionare a autorităţilor create. Cadrul legislativ în vigoare nu prevede competenţe pentru aceste structuri şi nici raporturi între autorităţile municipale existente cu cele nou create. Astfel, înfiinţarea unei structuri noi cu competenţe vaste necesită o reglementare mai detaliată decât simpla trimitere la normele existente”, a spus Vlad Filat.

Liderul fracţiunii a menţionat că la moment nu există un mecanism clar care ar prevede modalitatea repartizării veniturilor şi distribuirii cheltuielilor către sector, având în vedere că singurul destinatar al acestor venituri este bugetul municipal Chişinău.

„În cazul în care consiliile şi primăriile sectoarelor vor fi create se va forma un vid legislativ privind alocarea resurselor financiare către acestea. Principiile şi mecanismul delimitării patrimoniului municipiului de cel al fiecărui sector în parte urmează a fi unul clar, pentru a exclude interpretări alternative”, a punctat Vlad Filat.

Iniţiativa legislativă a fost înregistrată la Biroul Permanent al Parlamentului Republicii Moldova, pe data de 5 februarie de către preşedintele fracţiunii parlamentare, Vlad Filat, informează Fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus