Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-02-26/iurie-leanca-a-parasit-pldm-i-a-anun-at-crearea-unui-nou-partid-proeuropean-38693.html
Data: Feb 26, 2015 (20:14)

Iurie Leancă a părăsit PLDM și a anunțat crearea unui nou partid pro-european

Prim-vicepreședintele Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM), ex-premierul Iurie Leancă, a părăsit formațiunea politică și a anunțat crearea unui partid finanțat de cetățeni.

„PDM şi PLDM neagă cu ipocrizie coaliţia cu PCRM, dar o confirmă prin fapte. Vreau ca opinia publică să ştie că situaţia la care s-a ajuns astăzi a fost pregătită din timp. Am crezut că este doar o impresie că negocierile se mimează. Nu a fost aşa. Miza finală a fost o alianţă cu PCRM – un partener comod pentru cei care nu vor să lupte cu corupţia, care vor să îngroape adevărul despre jaful de la Banca de Economii, să controleze instituţiile statului. Nu asta au promis în campanie electorală Vlad Filat, Valeriu Streleţ, Maia Sandu, Liliana Palihovici, eu. Ne-am angajat categoric că nu ne vom alia cu PCRM şi am promis că nu vom permite ca PCRM să revină sub nici o formă la guvernare. Oamenii nu au votat PLDM ca să se arunce în braţele lui Voronin”, a menționat Iurie Leancă în cadrul unei conferințe de presă.

„Oare oamenii ne-ar fi votat dacă ar fi ştiut că vom face alianţă cu Voronin?”, s-a întrebat retoric fostul premier pro-european. „Dacă am fi insistat pe negocieri cu PL, astăzi am fi avut o alianţă pro-europeană! Desemnarea mea a fost doar pentru a crea aparenţa că se respectă angajamentele faţă de partenerii europeni! Am fost victima unei lovituri pe la spate! N-am acceptat să particip la umilirea celor care au votat PLDM şi au avut încredere în noi! Nu am pretenţia că sunt sfânt, am făcut greşeli, am fost uneori credul! Am avut cu domnul Vlad FIlat o relaţie de colegialitate şi chiar prietenie. După ce am preluat funcţia de premier, relaţia a început să se deterioreze. Scopul meu nu este să spăl rufele în public. În acelaşi timp, sunt obligat să fac nişte clarificări referitor la furtul de la Banca de Economii şi concesionarea Aeroportului. Și le voi face! Fără să clarificăm acest subiect grav şi sensibil, Moldova nu are nici o şansă să meargă mai departe, să fie credibilă!”, a menționat Iurie Leancă.

„Nu am acceptat niciodată un guvern minoritar și nici nu aș fi fost într-un guvern minoritar. Am fost adeptul ideii că vom face o alianță cu PL. Dovadă a fost și angajamentul meu de a-mi da demisia dacă PL nu va fi cooptat la guvernare după învestirea cabinetului de miniștri, dacă aș fi fost votat”, a precizat Iurie Leancă.

"În scurt timp voi lansa un proiect politic ce va fi crescut și finanțat prin contribuția cetățenilor, nu din bani cu proveniență neclară și dubioasă. Câți bani vom reuși să adunăm, atâția bani vom cheltui. Personal nu am bani să construiesc un partid, dar nici nu cred că un partid trebuie să cheltuiască milioane de euro pentru pomeni electorale", a spus Leancă. Potrivit lui, „va fi un proiect politic modern, proeuropean, care să lupte pentru independenţa justiţiei şi care să fie o voce puternică pe scena politică din Republica Moldova".

De asemenea, Iurie Leancă a menționat că va lansa o platformă de cercetare şi idei, menită să sprijine noua construcţie politică. „Va fi o instituţie în care ar putea să activeze şi experţi străini, care nu pot să se implice politic, dar doresc să contribuie cu politici şi ar sta la baza unui program pentru reformarea şi dezvoltarea Republicii Moldova", a precizat Leancă.
El a avut un mesaj și pentru fostul său șef de partid: „Lui Vlad Filat îi transmit că, deşi suntem pe drumuri total opuse, câtă vreme va înțelege să respecte alegerea mea şi a colegilor mei, în mine va avea un partener de discuții deschis. Am făcut multe lucruri bune împreună cândva și eu mai cred că, dacă va dori, se poate întoarce la cei care l-au votat, la proiectul care l-a definit ca om politic - un om care a promis o Moldova Europeană și modernă, fără Voronin și fără comuniști. Pe ceilalţi colegi din conducerea PLDM îi îndemn să nu se lase antrenați în lupte stupide contra mea și a celor ce mă vor urma, să nu se lase folosiți, pentru că va veni momentul în care vor înțelege, ca și mine, capcana în care au fost atrași și vor regreta că s-au lăsat târâți în războaie ce nu erau ale lor”, a conchis Iurie Leancă.

Liderul PLDM a reacționat

Reacția liderului PLDM, Vlad Filat, nu a întârziat să apară. Acesta a susținut la scurt timp un briefing în cadrul căruia a anunțat că regretă decizia lui Iurie Leancă și i-a mulțumit pentru efortul pe care l-a depus în cadrul formațiunii. Filat s-a grăbit să-și asigure membrii de partid că formațiunea sa rămâne una integră și angrenată, alături de PDM, în procesul de guvernare a țării. El a subliniat că PLDM este ferm pe poziţiile adoptate în campania electorală şi nu va accepta nici o abatere de la parcursul european al Republicii Moldova şi implementarea Acordului de Asociere.

Relațiile politice dintre liderul PLDM Vlad Filat și liderul comunist Vladimir Voronin au mai produs, în trecut, efecte neașteptate. Pe 4 aprilie 2005, actualul lider al PLDM Vlad Filat, împreună cu deputații creștin-democrați l-au ajutat, prin vot parlamentar, pe comunistul Voronin să obțină cel de-al doilea mandat de șef al statului. După acel vot, ponderea electorală a Partidul Popular Creștin-Democrat, condus de Iurie Roșca, a scăzut sub 1%. DW-Chișinău