Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.02.2015

Declaraţia de presă comună a Preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti

Declaraţia de presă comună a Preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a Preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit marţi, 24 februarie a.c., la Chişinău (Republica Moldova), cu Preşedintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti. La finalul convorbirilor, cei doi oficiali au susţinut o declaraţie de presă comună.

Vă prezentăm textul declaraţiei:
Preşedintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti: Nicolae Timofti: Bună ziua, excelenţa voastră domnule Preşedinte Klaus Iohannis, doamnelor şi domnilor. Îi mulţumesc domnului Preşdinte Iohannis pentru această vizită în Republica Moldova, vizită care întăreşte relaţiile speciale dintre ţările noastre şi asigură continuitate tuturor proiectelor comune. Discuţia noastră a cuprins trei subiecte majore: relaţia bilaterală, integrarea europeană a Republicii Moldova şi situaţia regională. În plan politic avem o deplină înţelegere asupra subiectelor de interes comun şi asupra evenimentelor politice din ultima perioadă de timp. Pe dimensiunea bilaterală avem în desfăşurare numeroase proiecte de infrastructură în sistemul energetic, cel de transport, în educaţie, medicină, etc. Sunt proiecte vitale pentru Republica Moldova şi, cu sprijinul preţios al României, ele se concretizează. I-am spus domnului Preşedinte că îmi doresc ca în Republica Moldova să vină mai multe investiţii româneşti în toate domeniile, inclusiv în audiovizual. Am convenit asupra intensificării schimburilor culturale şi educaţionale, care ajută la apropierea oamenilor de pe cele două maluri ale Prutului şi oferă premisele necesare pentru colaborările ulterioare.

Pe subiectul al doilea, l-am asigurat pe domnul Preşedinte că Republica Moldova rămâne ferm angajată pe calea integrării europene. În particular, aceasta înseamnă aplicarea reformelor prevăzute de Acordul de asociere cu accentul pe justiţie, lupta anticorupţie şi dezvoltarea economică. Mizăm în continuare pe experienţa preţioasă pe care o deţine România, în calitatea sa de stat membru al UE, în implementarea aquis-ului comunitar, conţinutul căruia se regăseşte în mare parte în Acordul de ascociere pe care l-am încheiat cu UE. Cu sprijinul României şi al altor state membre ale Uniunii Europene, dorim realizarea unui spectru larg de obiective sectoriale, care să contribuie la integrarea Republicii Moldova în piaţa internă a Uniunii Europene.

Am discutat pe larg despre criza din Ucraina şi i-am dezvăluit domnului Preşedinte Iohannis viziunea Republicii Moldova asupra a ceea ce se întâmplă în regiunea din care facem parte. Mesajul nostru rămâne acelaşi: de solidaritate şi sprijin pentru eforturile întreprinse cu participarea partenerilor internaţionali vizând identificarea unei soluţii politice paşnice a crizei, fără ingerinţe externe, cu respectarea principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Îi mulţumesc încă o dată domnului Preşedinte Iohannis pentru această vizită şi pentru tot ce face România pentru Republica Moldova.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Domnule Preşedinte Nicolae Timofti, în primul rând mulţumesc pentru invitaţia pe care mi-aţi adresat-o de a vizita Republica Moldova. Spun cu toată deschiderea, cu toată sinceritatea că mă bucur că sunt astăzi aici la dumneavoastră în Chişinău. Este o vizită pe care am aşteptat-o cu foarte mult interes şi cu siguranţă ştiţi, ne-am dori ca această vizită să fie prima mea vizită în afara României, după preluarea mandatului de Preşedinte al României pentru da un semnal clar, însă am considerat că este oportun şi m-am sfătuit în această chestiune cu domnul Preşedinte Timofti să dau curs invitaţiei, după ce există un guvern validat în Republica Moldova. Această condiţie fiind acum îndeplinită, iată că am venit.

Există, în România, dar şi în rândul partenerilor noştri europeni, aşteptări şi speranţe mari privind Republica Moldova, în consens cu votul proeuropean exprimat în noiembrie 2014. Vreau să îi asigur pe toţi cetăţenii moldoveni, dar şi pe toţi cetăţenii români care urmăresc cu foarte multă atenţie acest subiect, că România va face tot ceea ce este posibil pentru a sprijini Republica Moldova pe drumul său european şi democratic. L-am asigurat pe domnul Preşedinte Timofti că România rămâne angajată pentru dezvoltarea dialogului politic şi a cooperării concrete cu Republica Moldova. Urmează să am o întâlnire şi cu domnul premier, în cadrul căreia voi transmite aceleaşi mesaje de susţinere a eforturilor autorităţilor de la Chişinău în direcţia consolidării concrete a parcursului proeuropean şi a aprofundării reformelor interne. Eu cred că responsabilitatea asigurării acestei direcţii revine tuturor forţelor care au dat votul pentru învestirea Cabinetului, în sensul asigurării unei guvernări eficiente, stabile, care să ţină cont şi să respecte mesajele date de cetăţeni la alegerile din noiembrie 2014.

Am discutat cu domnul Preşedinte despre beneficiile incontestabile ale integrării europene. Doar integrarea europeană reprezintă garanţia unui viitor prosper, în siguranţă şi demnitate pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova. Acest lucru este demonstrat, fără putinţă de tăgadă, de chiar exemplul României şi al celorlalte state central şi est europene devenite deja membre ale UE. Am fost amândoi de acord că priorităţile care apropie Republica Moldova de acest moment ţin de continuarea reformelor în domenii cu impact asupra vieţii cetăţenilor: economia, sectorul financiar, justiţia, lupta împotriva corupţiei. Implementarea măsurilor de convergenţă şi de modernizare din Acordul de Asociere cu UE reprezintă paşii concreţi care pot demonstra determinarea elitelor politice de la Chişinău. Avem încredere în capacitatea elitei politice a Republicii Moldova de a gestiona cu maturitate şi înţelepciune sarcina guvernării. Suntem hotărâţi să mergem pe acest drum, la capătul căruia se află împlinirea idealurilor europene ale cetăţenilor Republicii Moldova.

Bineînteles, am discutat şi despre situaţia de securitate de la graniţele României şi ale Republicii Moldova. Ne-am exprimat îngrijorarea faţă de implicaţiile pe care evoluţiile din Ucraina le pot avea în ce priveşte stabilitatea Republicii Moldova. Priorităţile noastre, în plan regional, vizează două repere esenţiale: stabilitate şi parcurs european. Dorim extinderea spaţiului de prosperitate, democraţie şi stabilitate în vecinătatea noastră imediată. Vedem România drept o ancoră de stabilitate în regiune şi un partener solid al statelor vecine - Republica Moldova şi Ucraina - în calea lor spre Europa. Sperăm ca toţi cetăţenii Republicii Moldova să vadă la rândul lor în România un partener de încredere, loial şi de lungă durată. Vă mulţumesc!

Întrebare: Domnule Preşedinte, mâine veţi avea întâlniri cu liderii partidelor europene din Chişinău, din care doar două fac parte din coaliţia de guvernare. Speraţi să intre şi Partidul Liberal în coaliţie în curând?


Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Pentru mine este important acum, după ce toată lumea a scăpat de presiunea formării Guvernului, să aflu care sunt gândurile de perspectivă, care sunt strategiile, care sunt, practic, căile prin care se doreşte implementarea drumului european. Pentru aceste lucruri am dorit să am discuţii cu liderii partidelor proeuropene care toţi s-au prezentat în alegeri cu promisiunea drumului european. Vreau să discutăm, vreau să aud de la domniile lor cum se va pune acest lucru în practică, cum văd ei sprijinul României, ce putem noi să facem ca să sprijinim Republica Moldova.

Întrebare: Şi, cu permisiunea dumneavoastră, una şi pentru domnul Preşedinte Timofti. Cum ar putea veni investitori români în audiovizual în Republica Moldova, cum v-aţi exprimat speranţa, având în vedere, totuşi, concurenţa neloială a televiziunilor ruse care emit aici, în Republica Moldova, televiziuni sprijinite deseori direct de Kremlin, în timp ce majoritatea televiziunilor sau radiourilor româneşti sunt independente de stat? Vă mulţumesc.

Preşedintele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti: Am spus că am discutat numai problema ca noi să găsim acele posibilităţi şi căi ca să dăm, să atragem posturile de televiziune şi radio româneşti la noi, în Republica Moldova. Să dăm posibilitatea să funcţioneze aşa cum funcţionează posturile de televiziune ruseşti, la noi pe teritoriu. Şi aici, de-acum vor intra în funcţie calităţile de concurenţă ale participanţilor, ale celor care vin aici să investească. De aceea, eu văd aşa, cu simplitate: numai dacă vom crea un spaţiu legal, respectiv, şi posibilitatea ca aceste posturi să funcţioneze, aş spune eu, nu după bunul său plac, dar după programele care vor fi interesate pentru ascultători şi spectatori.

Întrebare: În condiţiile în care avem aici, la Chişinău, un guvern minoritar, dependent de voturile comuniştilor, vreau să vă întreb: cum am putea avea în Republica Moldova o justiţie asemănătoare celei de peste Prut, cu instituţii, precum DNA-ul românesc, şi cât de importantă este voinţa politică pentru a combate corupţia şi pentru a reforma justiţia?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Este nevoie de două lucruri: de voinţa populară şi de voinţa politică. Şi atunci aceste lucruri se pot rezolva. Sigur, poate să sune foarte superficial treaba cu voinţa populară, dar să ştiţi că, dacă electoratul îşi doreşte o reformare, o îmbunătăţire a clasei politice şi am avut foarte multe situaţii când electoratul s-a exprimat foarte clar - de exemplu în noiembrie anul trecut, când am avut noi alegeri - atunci o să vedeţi că, dintr-o dată, politicienii înţeleg că ceva trebuie schimbat în abordare. Asta la voinţa populară. Evident că trebuie să existe voinţă politică pentru schimbare, mai ales în domeniul combaterii corupţiei, independenţei justiţiei, consolidării statului de drept, este nevoie de foarte multă voinţă politică, fiindcă oricât de mult şi-ar dori oamenii şi oricât ar vota pentru ceva de pus în practică, aceste lucruri trebuie puse în practică totuşi de politicieni. Eu cred că este un drum greu. Pe de altă parte sunt convins că este singurul drum care merită parcurs pentru a schimba profund ţara, pentru a crea condiţii foarte bune pentru toată lumea, pentru a elimina corupţia care, până la urmă, indiferent cum este văzută şi cum este definită atentează la bunăstarea oamenilor simpli. Aceste lucruri se pot face. În România am dovedit că aceşti paşi se pot face, am avut sprijin foarte consistent de la parteneri europeni. Vă recomand să-i obligaţi pe politicienii dumneavoastră să facă aceleaşi lucruri. Mulţumesc.

Departamentul de Comunicare Publică
24 Februarie 2015

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus