Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.02.2015

MIEPO lansează prima ediție a ”Diplomatic Economic Club” 2015

MIEPO lansează prima ediție a ”Diplomatic Economic Club” 2015

Organizația pentru Atragere Investiții și Promovare Exporturi din Moldova (MIEPO) a derulat prima ediție a ”Diplomatic Economic Club” – inițiativă lansată în 2013 cu scopul amplificării dialogului cu misiunile diplomatice și investitorii străini. Prima ședință a ”Diplomatic Economic Club” 2015 a reunit reprezentanți ai misiunilor diplomatice și camerelor bilaterale de comerț și a fost dedicată primelor rezultate ale Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE (DCFTA), fiind organizată cu participarea Ministerului Economiei al RM și a Serviciului Vamal al RM.

Principalul subiect abordat în cadrul DEC a fost valorificarea potențialului de export al Republicii Moldova, prin prisma Acordului de Asociere cu EU. MIEPO a prezentat, în acest context, noua abordare a piețelor de export pentru sectoarele prioritare ale economiei RM și strategia de promovare a exporturilor pentru 2015-16.

Ministerului Economiei al RM a relatat despre primele rezultate ale implementarii DCFTA, atât la nivel legislativ, cât și comercial. Alinierea cadrului local la normele europene, eliminarea barierelor tehnice pentru comerț, îmbunătățirea sistemului sanitar și fitosanitar, simplificarea procedurilor vamale, modernizarea sectorului energetic – doar câteva din acțiunile implementate de Ministerul Economiei de comun cu un șir instituții publice. Aceste măsuri sunt implementate în conformitate cu ”Planul naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada 2014-2016”. Pentru facilitarea accesului agenților economic la informații privind DCFTA, Ministerul Economiei va lansa, la 4 martie curent, platforma web: www.dcfta.md.  

Discursul reprezentatului Serviciului Vamal al RM a fost axat pe promovarea instrumentelor electronice pentru operațiunile de import și export. Grație serviciilor ecustoms (http://customs.gov.md/ecustoms/), 43% din total exporturi în 2014 au fost perfectate electronic, cifra fiind în continuă creștere. O importantă realizare în dinamizarea activității de export, a fost și lansarea în anul 2014 a certificatelor de ”Agent economic autorizat” care permite o tratare prioritară și o simplificare considerabilă a efortului la perfectarea tranzacțiilor de export. Mai mult decât atât, în 2014, a fost implementată baza de date ”Tariful vamal integrat” (TARIM), care oferă transparență maximă agenților economici în ceea ce ține de măsurile tarifare și netarifare aplicate tranzacțiilor de import/export.  

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus