Trimite e-mail | Printeaza
Social
20.02.2015

A fost lansat scoalamea.md – website-ul care vrea să democratizeze școlile din Moldova

A fost lansat scoalamea.md – website-ul care vrea să democratizeze școlile din Moldova

Expert-Grup anunță lansarea site-ului www.scoalamea.md, pe care sunt publicate bugetele și performanțele școlare detaliate pentru cele 20 de şcoli beneficiare ale iniţiativei Şcoala Mea, precum şi informații despre toate instituțiile de învățământ din țară. Site-ul este un produs al Școala Mea, care presupune implicarea cetățenilor în discuții despre bugetul școlii și despre calitatea serviciilor educaționale. Inițiativa va fi implementată în 100 de școli pe parcursul a 5 ani, iar instrumentele sale vor putea fi preluate de fiecare instituție de învățământ din Republica Moldova.

În baza datelor oferite de către Ministerul Educației, ȘcoalaMea.md oferă posibilitatea utilizatorilor să acceseze „fișele școlare”, care afișează într-un mod interactiv și ușor de înțeles mai mulți indicatori: numărul de elevi, numărul de profesori, numărul de elevi per profesor, bugetul total al școlii, ponderea salariilor în buget, cheltuielile per elev, ponderea cheltuielilor pentru servicii comunale etc. De asemenea, scoalamea.md afișează nota medie și rata de promovare la bacalaureat și alți indicatori de performanță școlară pentru fiecare instituție de învățământ din țară.

Scoalamea.md pune la dispoziție ghiduri pentru elevii, părinții sau profesorii care vor să facă public bugetul instituției lor de învățământ și care vor să organizeze audieri publice, unde să discute despre prioritățile de dezvoltare ale școlii.

„Inițiativa „Școala Mea” va permite cetățenilor să crească gradul de responsabilizare a administrațiilor școlare și profesorilor pentru serviciile educaționale pe care le oferă. Acest lucru este deosebit de important în contextul reformei educaționale și autonomiei  mai largi de care se bucură școlile în administrarea resurselor datorită noului mecanism de finanțare per elev” a declarat Anna Olefir, Task Team Leader al inițiativei, Banca Mondială.

Totodată, „Școala Mea” prezintă rezultatele unui chestionar despre percepția asupra serviciilor educaționale. Chestionarea s-a făcut prin intermediul unor carduri de raportare și a inclus peste 9400 de elevi, părinți, profesori și membri ai administrației din cele 20 de școli incluse în proiect în primul an de implementare.

Conform studiului, cei mai importanți factori care asigură o percepție pozitivă asupra serviciilor educaționale sunt: calitatea curriculumului școlar, calitatea manualelor și disponibilitatea activităților extracurriculare. În schimb, o percepție negativă asupra educației în școli o generează sursele financiare utilizate incorect și colectarea banilor de  la părinți. Studiul recomandă dezvoltarea activităților extracurriculare, informarea individuală a utilizatorilor prin email sau online, organizarea mai multor adunări extinse și audieri publice la care să participe profesorii și părinții. În același timp, este importantă și asigurarea unei transparențe maxime a contribuțiilor bănești din partea părinților.

Părinții s-au arătat încântați de inițiativă. „Odată cu organizarea audierilor publice, liceul nostru a adoptat o perspectivă liberală și a devenit mai transparent”, a remarcat Emilia Taulean, părinte şi director al Asociaţiei Obşteşti pentru Susţinerea Învăţământului la Liceul Teoretic „Gaudeamus” din or. Chişinău.

„Școala Mea” vine să democratizeze tot ce înseamnă administrarea unei instituții de învățământ, prin promovarea publicării bugetului școlii și prin organizarea audierilor publice și altor activități de implicare a cetățenilor.  Drept rezultat, într-un exercițiu de participare civică fără precedent, anul trecut am reușit să implicăm, în cele 20 de școli, peste 3000 de elevi, părinți și membri ai comunității, în dialogul bugetar și în discuțiile despre prioritățile școlii. Filosofia inițiativei este: „Implicarea începe aici”, pentru că elevii care astăzi vor participa în viața școlii mâine vor fi cetățeni activi în comunitatea lor și în țara lor”, a declarat Victoria Vlad, coordonatoarea inițiativei „Școala Mea”.

Inițiativa „Școala Mea” este implementată de Expert-Grup, împreună cu partenerii regionali, cu suportul financiar al Băncii Mondiale în cadrul Parteneriatului Global pentru Responsabilizare Socială și suportul informațional al Ministerului Educaţiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus