Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.02.2015

Declarațiile Prim-ministrului Chiril Gaburici în debutul ședinței Guvernului din 19 februarie 2015

Declarațiile Prim-ministrului Chiril Gaburici în debutul ședinței Guvernului din 19 februarie 2015

”Bună ziua stimați membri ai Guvernului,
 
Înainte de a începe prima noastră ședință, aș vrea să punctez câteva lucruri importante. Ne revine o misiune deloc ușoară, deoarece am venit la guvernare într-o perioadă mai complicată - este vorba atât de situația geopolitică externă, cât și situația internă. Trebuie să dăm dovadă de dedicație totală în munca noastră de zi cu zi.
 
Un lucru important este situația de pe piața valutară. La subiectul dat am avut discuții în această dimineață cu Președintele Parlamentului, guvernatorul Băncii Naționale, ministrul Economiei și alți factori de decizie. Am discutat despre motivele, din ce cauză avem această situație și am stabilit planuri pe termen scurt și mediu pentru a ameliora situația. Vom stabili pe săptămâna viitoare, cel mai probabil pe luni, întâlnire cu reprezentanții băncilor și miniștrii de resort. Un alt subiect important este situația cu privire la export, unde avem așa-zisă scădere a volumului de export. Am înțeles că avem probleme la exportul cărnii și a ouălor, aici este vorba de niște cerințe a Uniunii Europene și noi nu le-am îndeplinit pe toate. În acest sens vreau ca săptămâna viitoare să vedem care sunt aceste cerințe și ce trebuie să facem. În ultimele două zile, leul s-a întărit, s-a întărit puțin și va continua această întărire.
 
Aldoilea subiect la care aș dori să mă refer este situația de pe piața produselor petroliere. Aici, mă adresez Agenției pentru Reglementare în Energetică și Consiliului Concurenței  să facă o analiză pe această piață și să vină cu o informație amplă.  Mă adresez și ministrului Finanțelor și celui al Economiei să se includă în acest proces pentru a nu admite abuzuri.
 
Al treilea subiect, unul destul de important, ține de piața medicamentelor. Domnule ministru Buga, vreau să aflu ce se întâmplă exact pe piața medicamentelor și de ce ele lipsesc din spitale și dacă sunt justificate aceste majorări. Săptămâna viitoare să organizăm și niște vizite pe la spitale .
 
 
Domnule Arapu, pe săptămâna viitoare aș vrea să stabilim o întâlnire cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional și ai Băncii Mondiale pentru a discuta despre proiectele care sunt în derulare.
 
Un alt subiect este despre situația criminogenă din țară. Domnule ministru al Afacerilor Interne, înțeleg că sunteți de mai puțin de 24 de ore în această funcție, dar vă cer să luați la control personal situația din acest domeniu.

Al cincilea și ultimul subiect ține de politica bugetar-fiscală și de Legea Bugetului de Stat pentru anul curent. De aceea, Domnule ministru al Finanțelor, vă cer să urgentați pe cât e posibil acest proces important pentru țară astfel încât să putem începe examinarea acestor două documente importante în cel mai scurt timp, pentru a merge la colegii din Parlament.”

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus