Trimite e-mail | Printeaza
Social
17.02.2015

Laboratoare moderne și conținuturi actualizate în instituțiile profesional tehnice din Moldova

Laboratoare moderne și conținuturi actualizate în instituțiile profesional tehnice din Moldova

Două laboratoare performante pentru instruirea viitorilor specialiști TIC au fost inaugurate astăzi la Colegiul Politehnic și Școala Profesională nr. 5 din Bălți.

Laboratoarele au fost create în cadrul Proiectului „Îmbunătăţirea calității învățămîntului vocaţional-tehnic în domeniul TIC”, implementat cu sprijinul ADA, și completează acțiunile de modernizare a procesului de instruire a specialiștilor TIC în cadrul a 6 instituții-pilot: Colegiul de Informatică din Chișinău, Colegiul Financiar-Bancar, Colegiul Politehnic din Bălți, Colegiul Industrial-Pedagogic din Cahul, Școala Profesională nr. 6 din Chișinău, Școala Profesională nr. 5 din Bălţi. Investiția pentru cele 6 laboratoare constituie 140 000 EUR, valoarea totală a proiectului fiind de peste 500 000 EUR.

Prezentă la festivitatea de inaugurare, viceministra Educației, Loretta Handrabura, a menționat că baza tehnico-materială a unei instituții de învățămînt, care asigură desfășurarea la cea mai înaltă calitate a celorlalte componente ale procesului instructiv-educativ, are un rol decisiv în pregătirea cadrelor pentru economia națională.

„Sperăm că dotarea acestor laboratoare cu echipament performant, corelată cu investițiile în formarea cadrelor didactice în baza unui nou curriculum, să contribuie la formarea unor viitori specialiști bine pregătiți și competitivi pe piața muncii”, a subliniat viceministra.

Potrivit Ministerului Educației, după finalizarea evenimentelor de inaugurare, elevii care își fac studiile la cele două instituții au participat la interviurile de selectare pentru Programul de Stagiere desfășurat în cadrul Proiectului. În cadrul acestui program, care se va desfășura în perioada martie-iunie 2015, circa 70 de tineri din ultimul an de studii vor efectua stagii la 10 companii din domeniul TIC. Tinerii vor avea posibilitatea să dezvolte abilitățile și competențele necesare exercitării profesiei, fiind încadrați în activități practice și însușind metodele și procedeele de lucru utilizate în companie.

Proiectul „Îmbunătăţirea calității învățămîntului vocaţional-tehnic în domeniul TIC” susține reformarea amplă a procesului de instruire în instituțiile beneficiare. În prezent, în cele 6 instituții-pilot se implementează un curriculum care a fost actualizat în colaborare cu sectorul privat. Profesorii din instituții au participat la stagii și instruiri, inclusiv în cadrul companiilor din domeniul TIC.

Proiectul „Îmbunătăţirea calității învățămîntului vocaţional-tehnic în domeniul TIC” se desfăşoară în perioada 1 decembrie 2012 – 31 mai 2015 şi este implementat de către Centrul Educațional PRO DIDACTICA şi Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC, cu sprijinul financiar al Agenţiei Austriece pentru Dezvoltare şi în strînsă colaborare cu Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus