Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.02.2015

Câteva companii petroliere au notificat ANRE despre majorarea preţurilor la carburanţi

Câteva companii petroliere au notificat ANRE despre majorarea preţurilor la carburanţi

Câteva companii petroliere au notificat  Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre majorarea preţurilor de comercializare cu amănuntul a benzinei și motorinei de la 3,6% la 9,1% sau în mediu cu un leu per litru de benzină A – 95 şi 98 bani per litru de motorină.

Specialiştii ANRE consideră că majorarea preţurilor cu amănuntul la carburanţi este determinată, în principal, de deprecierea semnificativă a leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA.

ANRE notează că preţurile cu amănuntul la benzină și motorină sunt stabilite, conform Legii privind produsele petroliere, de către agenţii economici care activează pe această piaţă în conformitate cu Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere, aprobată de ANRE. Aceste preţuri se stabilesc reieşind din preţurile de vânzare cu ridicata a benzinei și motorinei şi din cheltuielile aferente activităţii de comercializare cu amănuntul a acestora, în conformitate cu standardele naţionale de contabilitate, aplicându-se o rată de rentabilitate de cel mult 10 la sută, prevăzută de metodologia nominalizată.

ANRE este abilitată prin lege cu funcţia de supraveghere a respectării metodologiei respective de către importatorii şi comercianţii  de produse petroliere şi poate interveni în politica de formare a preţurior în cazurile în care aceştia au depăşit rata de rentabilitate de 10% permisă de norma legală, anunță Serviciul de presă al ANRE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus