Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.02.2015

Noul premier desemnat Chiril Gaburici a început astăzi consultările în vederea formării guvernului

Noul premier desemnat Chiril Gaburici a început astăzi consultările în vederea formării guvernului

Candidatul desemnat la funcţia de premier, Chiril Gaburici, a avut pe parcursul zilei de astăzi mai multe consultări cu fracţiunile parlamentare, mediul academic, sindicatele şi patronatele privind programul de guvernare şi formarea executivului.

În cadrul primei consultări cu mediul academic, la care au participat şi vicepreşedinţii PLDM, Valeriu Streleţ şi Liliana Palihovici, s-a discutat despre situaţia din domeniul învăţământului universitar, cel al sănătăţii şi ştiinţei. Academicienii i-au solicitat premierului desemnat să ţină cont de propunerile lor la elaborarea programului de guvernare, potrivit unui comunicat PLDM.

„Lista de probleme care stă în faţa guvernului este mare. Trebuie să stabilim lista de priorităţi. Dorinţa şi căile de a le soluţiona trebuie să le găsim împreună", a spus Gaburici după întâlnire.

La întrevederea cu liberalii, premierul desemnat a mers împreună cu preşedintele PLDM, Vlad Filat.

Liderul PLDM a subliniat că a fost o comunicare bună, corectă, care trebuie continuată.

„Am vorbit despre situaţia actuală şi de perspectivă. Cât priveşte programul de guvernare, aici nu vor interveni mari modificări, esenţa şi obiectivele rămân aceleaşi. Trebuie să rezolvăm cât mai urgent problemele stringente de pe piaţa valutară, iar după învestirea guvernului – instituţiile statului trebuie să întreprindă acţiuni consolidate pentru a stabiliza situaţia. Consider că ziua de joi, 19 februarie, este data limită pentru a supune votului în Parlament programul de guvernare şi componenţa executivului. Am mizat şi mizăm în continuare pe votul deputaţilor pentru a asigura ţara cu o guvernare eficientă", a spus Vlad Filat.

Premierul desemnat va continua consultările cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor.

După întâlnirea cu sindicaliştii, Chiril Gaburici a declarat: „Am avut discuţii interesante. Am stabilit ca vom avea dialog o data la 2 sau 3 luni. Am discutat cum punem în planul de acţiuni unele idei care nu se regăsesc acum în programul de guvernare. Sper la o colaborare foarte bună şi de lungă durată".

La întrevederea cu reprezentanţii patronatelor au fost examinate anumite problemele cu care se confruntă agenţii economici.

„Am convenit asupra colaborării de viitor. Vom continua dialogul şi vom îmbunătăţi situaţia agenţilor economici din Republica Moldova şi vom face în aşa fel încât ei să fie dornici să muncească şi să aibă rezultate bune", a menţionat candidatul desemnat la funcţia de premier.

După întrevederea cu deputaţii PCRM, Chiril Gaburici a declarat că discuţia a fost una constructivă.

„Am discutat despre ce trebuie de făcut la acest moment pentru a scoate Republica Moldova din impas economic şi social. Am vorbit şi despre o listă de propuneri şi comentarii care pot fi studiate şi analizate. Vom continua discuţiile şi sper să ajungem la o înţelegere cu privire la includerea acestor propuneri în programul de guvernare", a punctat Chiril Gaburici.

Chiril Gaburici a fost desemnat în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru la propunerea PLDM, prin decret prezidenţial, sâmbătă, 14 februarie. Conform Constituţiei, Chiril Gaburici are la dispoziţie 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus