Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-02-16/lucia-hadirca-exista-un-decalaj-destul-de-mare-intre-cerere-i-oferta-de-valuta-straina-38535.html
Data: Feb 16, 2015 (19:54)

Lucia Hadîrcă: Există un decalaj destul de mare între cerere și ofertă de valută străină

Evoluţia de pe piaţa valutară este condiționată de reducerea transferurilor în trimestrul patru al anului 2014 cu circa 20 la sută, a exporturilor şi altor „factori fundamentali”, a declarat astăzi într-o conferinţă de presă Lucia Hadîrcă, directorul Departamentului operaţiuni valutare al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

“Se observă o diminuare a exporturilor, iar importurile scad în proporție mai mică, respectiv se atestă o deteriorare a balanţei comerciale”, a mai menționat oficialul BNM.

Actualmente pe piața valutară se atestă o cerere mare de valută străină. În luna ianuarie oferta a fost de doar 71 milioane de dolari, în timp ce cererea de valută a fost de 151 milioane. “Există un decalaj destul de mare între cerere și ofertă. Acest decalaj a fost acoperit prin intervențiile Băncii Naționale. Practic doar 47 la sută din cerere este acoperită de ofertă”, a mai spus Lucia Hadîrcă.

Ea a mai adăugat că nu se observă o ajustare a cererii, deși „avem o depreciere semnificativă”. În aceste condiții există și problema „migrării depozitelor și economiilor în lei în economii în valută străină”. BNM a majorat rata de bază, norma rezervelor obligatorii în lei moldovenești pentru a stimula creșterea dobînzilor la depozitele în lei. “Și acest fapt va trebui să ducă la creșterea economiilor în lei și ar tempera procesul de migrare a depozitelor din lei spre valută care se atestă pentru moment”, a subliniat directorul Departamentului operațiuni valutare.

Întrebată cît va mai dura deprecierea leului, Lucia Hadîrcă a explicat că depinde de mai multe ajustări, în primul rînd de ajustarea din partea cererii, diminuarea importurilor, fapt care va duce la o scădere a cererii. Pe de altă parte se așteaptă o creștere a ratelor la depozitele în lei, fapt ce ar stimula atragerea economiilor în depozite și ar tempera procesul de migrare care are în prezent un impact semnificativ asupra pieței valutare.

Leul moldovenesc s-a depreciat de la începutul anului curent cu 25,5 la sută în raport cu dolarul, după ce anul trecut s-a devalorizat cu 19,6 la sută. Banca Națională a anunțat pentru mîine un curs de 19.5949 lei pentru un dolar, astfel cotația a trecut peste un nou prag psihologic, scrie Moldpres.