Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-02-14/iurie-leanca-guvern-minoritar-cu-pcrm-am-spus-clar-ca-nu-votez-38521.html
Data: Feb 14, 2015 (19:34)

Iurie Leancă: Guvern minoritar cu PCRM am spus clar că nu votez

Premierul în exercițiu Iurie Leancă a spus că el personal va vota cabinetul noului premier desemnat, Chiril Gaburici, numai dacă guvernul viitor se va baza pe o alianță între PLDM, PD și PL. Într-un interviu acordat Europei Libere, Leancă a spus că numirea lui Gaburici ca nou premier-desemnat a fost „propunerea președintelui partidului (Liberal-democrat Vlad Filat)”, iar el, Leancă, a aflat numele „din presă”, deși îl „cunoaște și apreciază” pe Gaburici. Leancă a făcut această declarație după ce Vlad Filat a anunțat vineri seară, la o ședință a conducerii partidului său, că PLDM încredințează sarcina formării noului guvern economistului de 38 de ani Chiril Gaburici, care nu este membru de partid și conduce în prezent o companie de telefonie mobilă în Azerbaidjan. Un interviu realizat de Europa Liberă cu premierul în exercițiu al Republicii Moldova.

Europa Liberă: Partidul Liberal Democrat a venit cu o altă candidatură nominalizată pentru funcţia de premier. Cum comentaţi dumneavoastră această decizie pe care a luat-o formaţiunea din care faceţi parte?

Iurie Leancă: „A fost propunerea preşedintelui partidului. Am aflat iniţial din presă despre acest nume vehiculat. În ceea ce priveşte candidatura domnului Gaburici, eu nu am obiecţii. Îl cunosc, îl apreciez. Cum se va manifesta pe viitor, îmi vine greu să fac acum aceste comentarii. Dar problema cea mai principală şi cea mai mare nu ţine de persoana propusă de către partid pentru această funcţie, ci dacă există sau nu există o majoritate funcţională, o majoritate pro-europeană parlamentară. Dacă această candidatură va fi desemnată în baza unui acord al celor trei partide, PLDM, PD şi PL, care, după mine, au toate şansele să constituie o coaliţie rapid, axându-se pe problemele reale, pe obiectivele reale, pe aşteptările oamenilor, atunci cred că ar fi o candidatură potrivită şi cred că va fi un guvern care va avea mandatul necesar şi instrumentarul necesar pentru a onora aceste angajamente.”

Europa Liberă: Dumneavoastră personal vă veţi da votul pentru această candidatură a domnului Gaburici?

Iurie Leancă: „Îl voi susţine pe el şi pe ceilalţi membri ai guvernului cu o singură condiţie – că va reprezenta această majoritate parlamentară. Fiindcă contează să existe o claritate, o transparenţă, obiective formulate şi tot instrumentarul necesar. Fără o majoritate clară, nu-mi dau seama cum în această situaţie extrem de complicată, şi regională în mod special, fără precedent, dar şi naţională, cum poate activa cu succes, cu eficienţă un guvern. Dacă va fi, cum se întrevede acum, o alianţă tacită, ascunsă sau deschisă, de fapt, cu Partidul Comuniştilor, nu voi vota acest guvern.”

Europa Liberă: Vă pare rău că nu puteţi să continuaţi ceea ce aţi început în această funcţie, pe care aţi deţinut-o, de premier?

Iurie Leancă: „Bineînţeles că anumite regrete există. Fiindcă am lansat mai multe proiecte, am continuat mai multe activităţi iniţiate încă din 2009 şi aş fi dorit foarte mult să le finalizez. Pe de altă parte, există multiple provocări, cum ar fi lupta cu corupţia, reforma justiţiei, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi bunăstării populaţiei. Şi aveam premisele necesare pentru acest lucru, aveam şi sprijinul din afară. Dar altfel, nu am regrete acum că nu voi putea continua, fiindcă am poziţia de membru al Parlamentului. Această poziţie îţi permite să ai o activitate intensă, eşti mai puţin încorsetat, astfel încât voi continua activitatea mea. Iar despre detalii cum văd activitatea mea de viitor, sigur că voi reveni ulterior.”

Europa Liberă: Ce credeţi că aţi greşit ca premier? Aţi fi putut să faceţi ceva mai mult, ca să nu se ajungă aici, şi nu aţi făcut?

Iurie Leancă: „În calitate de premier, nu cred că puteam face mai mult. În calitate de politician, de prim-vicepreşedinte al partidului, cred că puteam face mult mai mult încă în toamna anului trecut, înainte de alegeri, dar acum e deja istorie. Să analizeze politologii, noi trebuie să ne axăm pe situaţia actuală, pe obiective, pe condiţiile pe care le avem şi să găsim soluţiile optime.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, se zvoneşte, deja se vehiculează că PLDM ar putea fi scindat, iar Iurie Leancă ar putea să părăsească Partidul Liberal Democrat. Sunt doar zvonuri sau ar putea să ajungă să fie şi realităţi?

Iurie Leancă: „Din păcate, urbea noastră e plină de zvonuri şi deseori lansate de cei care numai bine nu doresc nici ţării, nici formaţiunii din care fac parte. Nu am această intenţie să părăsesc PLDM-ul, cel puţin nu în situaţia de astăzi. Dar ceea ce contează foarte mult pentru mine este să vedem în ce măsură PLDM-ul îşi respectă angajamentele luate faţă de electorat, faţă de partenerii săi din afară. Principiile PLDM-ului au fost corecte, poziţia PLDM-ului a fost corectă. Unul dintre aceste obiective a fost un anticomunism şi nu un anticomunism de peşteră, cum se numea, ci unul bazat pe faptul că comuniştii ne-au făcut atâta rău în istoria noastră mai recentă, din secolul XX. Nu cred în capacitatea lor de a-şi schimba în totalitate instinctele şi reflexele. Pe acest motiv, sigur că voi judeca în funcţie de cum va evolua relaţia dintre Partidul Liberal Democrat şi, de exemplu, Partidul Comuniştilor.”

Europa Liberă: Dar, a propos, ce sfat le-aţi dat acum tinerilor care în 2009 au ieşit în stradă şi au adus inclusiv PLDM-ul la putere?

Iurie Leancă: „Sigur că situaţia e foarte complicată, e o situaţie critică, dar şi una crucială. Noi am reuşit multe în această perioadă, la fel de complicată, din 2009 încoace, multe nu am reuşit. Există o mare, bineînţeles, doză de neîncredere, o mare doză de nemulţumire, inclusiv printre tineret, dar i-aş ruga să nu-şi trădeze în primul rând idealurile, să nu-şi trădeze aspiraţiile, să se implice mult mai activ în actul politic şi să contribuie la transpunerea în viaţă, prin acest angajament, prin această participare mult mai activă, a idealurilor, obiectivelor şi aspiraţiilor pe care, sunt convins, le împărtăşeşte majoritatea societăţii noastre.”

Europa Liberă: Aţi spus că nu abandonaţi Partidul Liberal Democrat. Dar dacă totuşi se votează acest guvern minoritar, guvern minoritar cu PCRM, vă regăsiţi pe aici?

Iurie Leancă: „Guvern minoritar cu PCRM am spus clar că nu votez. Şi e o poziţie pe care am promovat-o înainte de a fi votat guvernul cu care am venit eu în Parlament.”

Europa Liberă: Şi cum ar putea să fie condus acest guvern, dacă votează inclusiv deputaţii comunişti?

Iurie Leancă: „Eu cred cu tărie că un guvern minoritar nu va fi funcţional, fiindcă va depinde în totalitate de poziţia domnului Voronin, se va vota doar ceea ce va vrea el. Eu, de altfel, am avut o discuţie bună cu domnia sa şi cu fracţiunea comuniştilor zilele trecute, dar înţeleg că a fost o discuţie strict politică, care a reflectat exact interesul lor de moment.”

Europa Liberă: Dar aţi crezut atunci în sinceritatea lor?

Iurie Leancă: „În sinceritatea lor nu am crezut. Şi a doua zi, drept dovadă a acestui lucru, am văzut cu totul altă atitudine, cu totul alte reacții, alte întrebări.”

Europa Liberă: Și lumea întreabă de ce a fost acest circ?

Iurie Leancă: „Eu am fost obligat, într-un fel sau altul, să merg la consultări. Și cred că a fost foarte utilă această discuție fiindcă până la urmă suntem cu toții cetățeni ai Republicii Moldova. Eu am fost sincer, deschis, inclusiv pe probleme cheie care îi interesează și pe ei. Parcă am simțit o anumită deschidere, dar nu a durat prea mult această deschidere.”

Europa Liberă: Ar putea fi sacrificată și Maia Sandu, să nu mai ajungă în viitorul cabinet de miniștri?

Iurie Leancă: „Analizând acum lucrurile, cred că a fost doar un pretext. Inițial, s-a spus că nu sunt bun eu, după aceea s-a invocat cazul Maiei Sandu și aici chiar categoric nu sunt de acord cu ei. Îi datorăm cu toții acestei doamne un mare semn de respect și multă mulțumire fiindcă a fost prima care a avut curajul să lanseze aceste reforme foarte dureroase, e adevărat, dar absolut necesare.”

Europa Liberă: Și se va regăsi Maia Sandu în noua componență a cabinetului de miniștri?

Iurie Leancă: „Să vedem. E bine să vedem ce se întâmplă. După mine, prezența Maiei Sandu sau lipsa ei din viitorul guvern va fi un indice foarte clar al faptului cât de motivat și reformator va fi viitorul executiv și în ce măsură va fi acest guvern minoritar și colegii din Parlament la cheremul voinței comuniștilor.”

Europa Liberă: Dar v-ați întâlnit și cu domnul Ghimpu. A fost atât de greu să fie cooptat și PL-ul la guvernare, într-o coaliție majoritară?

Iurie Leancă: „Nu am constatat în cadrul acestor discuții elemente care nu ne-ar fi permis să ne coagulăm eforturile și să nu constituim această alianță. Mă rog, decizia domnului Ghimpu de a nu vota îi aparține. Eu cred că a fost totuși o greșeală, eu cred că angajamentele luate, implicarea prietenilor noștri europeni ne-ar fi permis, într-o perioadă scurtă de timp, să creăm această majoritate. Nu s-a reușit până la votul din ziua de 12 februarie. Sunt încă o dată convins că puteam să refacem pe o bază sănătoasă, pe o bază unde erau foarte clar descrise principiile cum reformăm justiția, cum luptăm împotriva corupției, cum ne ajută europenii, ce facem cu sistemul bancar. Nu s-a dorit. A fost decizia Partidului Liberal. Regret. Nu sunt de acord. Dar aceasta e decizia lor suverană, cum s-ar spune.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, dar ați votat și dumneavoastră, atunci când s-au ales în funcțiile din Legislativ inclusiv persoane din PCRM.

Iurie Leancă: „Este adevărat că am votat, în mod special, pentru președintele Parlamentului, domnul Candu, e un coleg care are toate abilităţile necesare pentru a conduce Parlamentul. Însă am spus şi la discuţiile din partid că îmi dau votul, susţin, dar cu condiţia că lăsăm poarta larg deschisă pentru negocierile cu PL-ul şi vom face tot ce ne stă în puteri pentru a reuşi să facem această coaliţie sau până la vot, sau, eventual, după vot.”

Europa Liberă: Admiteţi că săptămâna viitoare va fi instalat noul guvern?

Iurie Leancă: „Înţeleg că logica este aceasta – săptămâna viitoare guvernul să fie instaurat.”

Europa Liberă: Se mai zvoneşte că aţi putea pleca din Republica Moldova, într-o altă funcţie, în alte structuri din străinătate. 

Iurie Leancă: „Da, de mult mi s-au prezis tot felul de poziţii, cu accentul pe faptul că trebuie să plec din Republica Moldova. Şi vreau să vă asigur că într-adevăr voi merge şi la Bruxelles, şi la Berlin, şi la Bucureşti, dar voi merge doar pentru a discuta cu partenerii noştri externi situaţia din regiune, situaţia din Republica Moldova, viitorul Republicii Moldova. Fiindcă un element distinct al ultimilor cinci ani a fost faptul că implicarea partenerilor noştri europeni a fost una fără precedent. Au investit nu doar bani, au investit nu doar sprijin, au investit şi suflet. Şi acest lucru trebuie să-l apreciem foarte mult. Astfel încât voi pleca, dar voi reveni foarte repede.”

Europa Liberă: Ceea ce se întâmplă acum la Chişinău îndepărtează Moldova de UE?

Iurie Leancă: „Ceea ce se întâmplă la Chişinău, din păcate, nu ne va permite să ne mişcăm mai repede, nu ne va permite să generăm argumente despre faptul că într-adevăr dorim să partajăm aceleaşi valori, aceleaşi obiective. Iar lipsa de progres în acest domeniu sigur că ne va complica foarte mult dialogul cu Uniunea Europeană şi, în mod special, realizarea obiectivului final, cel de a devenit ţară membră a Uniunii Europene.”