Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-02-13/parlamentul-republicii-moldova-va-gazdui-sesiunea-apcemn-38509.html
Data: Feb 13, 2015 (19:43)

Parlamentul Republicii Moldova va găzdui Sesiunea APCEMN

Parlamentul Republicii Moldova va găzdui în perioada 8-10 iunie 2015 cea de-a 45-a Sesiune a Adunării Parlamentare pentru Cooperare Economică la Marea Neagră. Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi a Președintelui Parlamentului, Andrian Candu cu Secretarul general al Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră, Victor Țvircun.

Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, Republica Moldova deține în premieră președinția concomitentă la APCEMN și OCEMN pentru prima jumătate a anului 2015. Totodată, Republica Moldova va prezida și Reuniunea Consiliului OCEMN al oamenilor de afaceri. În această perioadă, la Chișinău urmează să fie organizate o serie de evenimente menite să contribuie la intensificarea cooperării între țările din regiunea Mării Negre.

În perioada 23-24 februarie, Republica Moldova va fi vizitată de Secretarul general al APCEMN, Asaf Hajiyev. De asemenea, în perioada 16-18 iunie, la Chișinău va avea loc reuniunea Consiliului Miniștrilor de Externe ai statelor membre OCEMN, unde vor fi prezentate progresele înregistrate în prima jumătate a anului 2015, perioadă în care Republica Moldova va deținut Președinția.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care este și Președinte APCEMN a menționat că în perioada cât va deține Președinția APCEMN, Republica Moldova va depune eforturi în vederea dezvoltării mai multor proiecte regionale ale căror avantaje urmează să fie resimțite de către cetățenii din statele din regiunea Mării Negre.

”Republica Moldova va promova un calendar plin de evenimente, orientate pe domenii concrete de cooperare. Direcțiile prioritare de acțiune ale Președinției Republicii Moldova la APCEMN sunt facilitarea comerțului și diversificarea activităților comune economice, dezvoltarea infrastructurii transportului, consolidarea domeniului de sănătate, intensificarea cooperării în domeniile culturii și turismului”, a precizat Andrian Candu.

Andrian Candu și Victor Țvircun au mai discutat despre stadiul de implementare a unor proiecte concrete, cum ar fi construcția șoselei de centură în jurul Mării Negre, dezvoltarea căilor maritime ale Mării Negre, precum și proiectul privind autorizațiile de tranzit rutier a bunurilor în statele membre OCEMN.

”Republica Moldova a devenit locomotivă în cadrul APCEMN, iar acțiunile pe care le vom desfășura în prima jumătate a anului 2015 vor da un nou impuls relațiilor dintre state, vor spori vizibilitatea țării noastre și vor contribui la menținerea stabilității regionale”, a subliniat Victor Țvircun.

Parlamentul Republicii Moldova a preluat, președinția APCEMN pentru prima jumătate a anului 2015, conform principiului rotației și o va transmite Parlamentului României în iunie curent. Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, creată în 1993, numără 12 state membre – Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federația Rusă, Turcia, Serbia și Ucraina.