Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.02.2015

MAE al României face apel la toate forţele pro-europene din Republica Moldova

MAE al României face apel la toate forţele pro-europene din Republica Moldova

Forţele proeuropene din Moldova trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi de solidaritate pentru a forma o alianţă solidă care să susţină un Guvern angajat în continuarea integrării europene, spune MAE, după ce premierul desemnat, Iurie Leancă, nu a primit, joi, votul de încredere în Parlament.

Ministerul Afacerilor Externe consideră că "toate forţele proeuropene din Republica Moldova trebuie, în acest moment, să dea dovadă de responsabilitate şi solidaritate, pentru constituirea, cu eforturi conjugate, a unei alianţe solide, care să fie în măsură să susţină un Guvern angajat în direcţia continuării procesului de integrare europeană.

”Aceasta este o responsabilitate impusă de reuşitele de până acum ale Republicii Moldova pe traseul european, ca şi de votul din 30 noiembrie 2014, care s-a materializat într-un mandat majoritar pentru opţiunea europeană", precizează MAE într-un comunicat.

Totodată, Ministerul de Externe îşi exprimă convingerea că "înţelepciunea şi maturitatea forţelor politice de la Chişinău vor prevala, în interesul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova".

Premierul moldovean desemnat, Iurie Leancă, nu a primit, joi, votul de încredere al Parlamentului. Pentru învestirea Guvernului au votat doar 42 de deputaţi, în timp ce numărul minim necesar era de 51.

Joi, deputaţii PD şi PLDM au prezentat lista nominală a noului Executiv, printre care se numără francezul Stephane Cristophe Bride, nominalizat la Ministerul Economiei, şi paralimpicul Serghei Afanasenco pentru Ministerul Tineretului şi Sportului.

După acest eşec, urmează o a doua tentativă. În cazul în care şi aceasta eşuează, şeful statului dizolvă Parlamentul şi convoacă alegeri anticipate.

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat după vot că partidul său a decis să nu susţină Guvernul întrucât a primit lista nominală şi programul de guvernare mult prea târziu. De asemenea, liderul PCRM a declarat că nu are încredere în unele persoane prezente în Cabinet.

Vladimir Voronin a afirmat, de asemenea, că nu are condiţii pentru a vota următorul Guvern, precizând doar că îşi doreşte o coaliţie a celor 101 deputaţi, scrie Mediafax.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus