Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.02.2015

DW: Prima tentativă de învestire a unui nou guvern la Chișinău a eșuat

DW: Prima tentativă de învestire a unui nou guvern la Chișinău a eșuat

Programul de guvernare și componența nominală a noului executiv, prezentate de premierul desemnat Iurie Leancă, au fost votate de numai 42 de deputați din totalul de 101. Pentru învestirea guvernului erau necesare, însă, minimum 51 de voturi.

Conform legislației, în urma consultărilor cu grupurile parlamentare, șeful statului urmează să înainteze din nou un candidat pentru funcția de premier. Legea permite ca Iurie Leancă să fie propus în mod repetat. Termenul de 15 zile pentru prezentarea programului de activitate al Guvernului rămâne valabil, la fel ca în primul caz. Dacă eșuează și a doua tentativă de învestire a Guvernului, șeful statului poate dizolva Parlamentul.

PLDM și PDM au mizat pe comuniști

Democrații și Liberal-Democrații, care au creat o alianță minoritară, au mizat pe voturile comuniștilor. PCRM a păstrat, însă, suspansul până în ultima clipă, iar în cele din urmă nu a votat. Liderul comunist Vladimir Voronin a declarat după ședința Parlamentului că fracțiunea comuniștilor a refuzat să-și dea votul pentru Guvernul „Leancă 2”, deoarece „persoanele propuse în cabinetul de miniștri nu sunt adevărați profesioniști”. La rândul său, deputatul comunist Oleg Reidman a spus că „Acordul de asociere cu UE, în baza căruia a fost elaborat programul de guvernare prezentat de Leancă, nu corespunde intereselor naționale”.

Iurie Leancă vrea o alianță PLDM-PDM-PL

La rândul său, Iurie Leancă a declarat că ceea ce s-a întâmplat joi în Parlament „este expresia impotenței politice”. „Este cel mai jenant moment care s-a întâmplat din 2009 încoace”, a menționat el. Potrivit lui, motivul acestui eșec este „imposibilitatea de a explica cetățenilor de ce după votul oferit pe 30 noiembrie, nu am reușit să clădim o majoritate pro-europeană funcțională, care să se bazeze pe elemente transparente”. Leancă a spus că va insista asupra demarării imediate a negocierilor pentru formarea unei alianțe pro-europene împreună cu Partidul Liberal (care a fost scos din joc de PLDM și PDM). Întrebat dacă ar accepta să fie din nou propus în calitate de candidat la funcția de premier, Leancă a răspuns: „Doar în cazul în care voi fi propus de o alianță proeuropeană, formată din PLDM, PD și PL. Este o obligație ca aceste partide să se așeze și să negocieze un nou acord și să mergem înainte”, a declarat Iurie Leancă.

Vlad Filat nu știe dacă Leancă va mai fi înaintat pentru funcția de prim-ministru

La rândul său, liderul PLDM Vlad Filat a acuzat liberalii că nu au votat noul guvern și a spus că nu știe dacă îl va mai înainta pe Iurie Leancă pentru funcția de prim-ministru. Filat a menționat că a sperat până în ultima clipă că guvernul „Lencă-2” va fi votat de către deputații liberali. „Este prematur să spunem dacă Iurie Leancă va fi desemnat din nou în calitate de candidat la funcția de premier. Astăzi am avut un test de responsabilitate pe care unii nu l-au susținut", a explicat liderul PLDM. El a anunțat că în perioada următoare va discuta cu reprezentanții Partidului Democrat și cu președintele Nicolae Timofti cu privire la situația politică din țară. Întrebat despre posibilitatea ca Iurie Leancă să părăsească Partidul Liberal-Democrat, Vlad Filat a răspuns: „Nu cred că Iurie Leancă poate lua decizii care să contribuie la înrăutățirea situației politice”.

Mihai Ghimpu: „Filat nu-l vrea pe Leancă prim-ministru”

La rândul său, liderul PL Mihai Ghimpu a spus că dacă Vlad Filat îl vroia premier pe Iurie Leancă, trebuia să constituie o alianță cu PL, nu una tacită și falsă cu PCRM. „Nu trebuia să-l pună pe Leancă să caute voturi. Partidul care desemnează candidatul trebuie să identifice voturile. Candidatul singur nu are nicio putere”, a menționat liderul PL. „Poziţia PL rămâne aceeaşi: va vota un Guvern din care va face parte, pentru că a vota un Guvern înseamnă a guverna. Noi nu ne dorim foarte tare să venim la guvernare, dar suntem nevoiți să ne suflecăm mânecile și să lucrăm, pentru a reforma țara”, a conchis Mihai Ghimpu.

Marian Lupu vrea în continuare să discute doar cu PLDM

Și liderul PDM Marian Lupu a acuzat PL de eșecul de joi: „Motivele pentru care Guvernul nu a fost votat sunt la suprafață. În acest caz au prevalat încăpățânarea și orgoliul celor de la PL. Votul pentru susținerea Guvernului Leancă era să deschidă porțile pentru formarea unei majorități parlamentare stabile. Această sarcină împreuna cu colegii de la PLDM o vom realiza și vom avea un Guvern stabilit. Voi propune ca luni sau marți să venim cu a doua tentativă și să învestim Guvernul”, a spus Lupu. „Nu vom mai permite să se discute cu noi prin șantaj. Avem condiții politice dificile. Guvernul nu este învestit și această sarcină trebuie să o realizăm împreună cu colegii de la PLDM pe baza Acordului Politic pe care îl avem”, a declarat liderul PDM.
Din programul de guvernare prezentat joi de Iurie Leancă lipsește tradiționala frază prin care se declară „toleranță zero corupției”, dar și noțiunea de „parteneriat strategic cu Federația Rusă”. Totuși, el a promis că în Republica Moldova va veni o misiune a UE care „va oferi sprijin, dar va exercita și presiuni” în vederea combaterii corupției la modul real. DW-Chişinău

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus