Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-02-10/iohannis-am-solicitat-sprijinul-fran-ei-pentru-aderarea-rom-niei-la-spa-iul-schengen-38453.html
Data: Feb 10, 2015 (18:31)

Iohannis: Am solicitat sprijinul Franței pentru aderarea României la spațiul Schengen

Președintele Klaus Iohannis a solicitat luni sprijinul Franței pentru aderarea României la spațiul Schengen, exprimându-și speranța că o decizie pozitivă în acest caz va fi adoptată cât de curând posibil.

"Am solicitat sprijinul Franței pentru aderarea României la spațiul Schengen. Am exprimat încrederea că o astfel de decizie pozitivă privind aderarea la Schengen va putea fi adoptată cât mai curând posibil", a declarat președintele Klaus Iohannis, la Palatul Elysee, într-o conferință comună cu omologul său francez, Francois Hollande.

El a arătat că principalele repere ale relației bilaterale dintre România și Franța privesc cooperarea economică bazată pe dorința de a aprofunda și de a diversifica în ansamblu colaborarea sectorială în numeroase domenii.

Șeful statului a subliniat că un aspect deosebit de important pentru autoritățile de la București pe care l-a discutat cu președintele Hollande este cel al imaginii pe care România și comunitatea românească din Hexagon o au în Franța.

"Suntem încrezători că fapte izolate atunci când sunt tratate cu luciditate și moderație nu pot avea un efect negativ de durată asupra unei lungi relații de respect reciproc și colaborare politică și culturală. Am solicitat domnului președinte Hollande pentru eforturile noastre sprijin în domeniul de combatere a oricărui discurs ce reduce o relație solidă la clișee", a declarat Iohannis.

El a arătat că a discutat cu președintele Franței și despre prioritățile la nivel european în lupta antiteroristă.

De asemenea, șeful statului a indicat că a trecut în revistă cu președintele Franței evenimentele preocupante din vecinătatea estică a UE, dar și modalitățile de sporire a apropierii unora dintre state de regiunea UE.

"Republica Moldova rămâne o prioritate majoră pentru România, obiectivul principal fiind încurajarea parcursului european printr-un sprijin cât mai consistent la nivel european pentru implementarea acordului de asociere", a spus șeful statului.

El a menționat că a avut un schimb de opinii și referitor la situația din Ucraina, în cadrul căruia a reiterat susținerea fermă a României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a acestei țări.

Președintele Iohannis a mai arătat că a discutat cu oficialul francez și despre evoluțiile economice de la nivelul UE și măsurile de consolidare a creșterii economice și de ocupare a forței de muncă.

"Am exprimat sprijinul României pentru o serie de priorități ale agendei strategice a UE, cu accent pe stimularea investiților, creșterea economică, dar și reducerea șomajului, domenii care ne-au permis ilustrarea unor puncte de vedere comune ale României și Franței", a spus șeful statului.

Aceste discuții vor fi reluate și cu ceilalți oficiali cu care se va întâlni în cadrul vizitei pe care o efectuează în Franța, a adăugat el.

"Acesta este un mod de a sublinia odată în plus că voi continua să consider relația cu Franța drept o prioritate din care va decurge în mod firesc necesitatea asigurării unui dialog permanent", a conchis șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis efectuează marți o vizită oficială în Franța.

Șeful statului a fost primit în cadrul unei ceremonii militare la Hotel des Invalides. El a avut convorbiri tete-a-tete și un dejun de lucru cu președintele Francois Hollande, la care a participat și premierul francez, Manuel Valls.

În continuarea vizitei, Klaus Iohannis va avea convorbiri oficiale cu președintele Senatului Republicii Franceze, Gerard Larcher, și cu președintele Adunării Naționale a Franței, Claude Bartolone. De asemenea, la sediul Ambasadei României de la Paris, șeful statului se va întâlni cu reprezentanți ai comunității românești din Franța.

Miercuri, șeful statului se va deplasa la Bruxelles, unde joi va participa la summitul PPE și la reuniunea informală a Consiliului European, scrie Agerpres.