Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-02-07/in-urmatorii-trei-ani-republica-moldova-urmeaza-sa-acceseze-peste-53-de-milioane-de-euro-pentru-mode-38425.html
Data: Feb 7, 2015 (14:40)

În următorii trei ani, Republica Moldova urmează să acceseze peste 53 de milioane de euro pentru modernizarea strategică a agriculturii

Comisia Europeană a fost activ implicată în susținerea dezvoltării unui mediu socio-economic de succes în Moldova, în special, în ariile rurale și regiunile economic slab dezvoltate ale țării.

Comisia Europeană a lansat în 2010 Programul de Suport al Politicilor Sectoriale (PSPS) numit: „Stimularea Economică în Zonele Rurale”.

În cadrul Programului PSPS a fost lansat și proiectul de asistență tehnică care oferă consultanță în vederea implementării activităților din matricea de politici - Stimularea Economică în Zonele Rurale.

Una din activitățile de bază în 2014 a constat în acordarea asistenței sectorului agricol din Moldova prin Sistemul de Granturi al Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) utilizând măsuri similare celor din Programul European de Vecinătate pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (ENPARD). Fondul de subvenționare fiind suplimentat cu 110700,0 mii de lei din contul grantului acordat de Comisia Europeană (scheme de grant ENPARD).

Drept urmare, grație suportului acordat, 525 de ferme și întreprinderi agricole au fost susţinute fiind astfel create peste 1 251 de noi locuri de muncă.

În următorii trei ani prin intermediul programului european de dezvoltare a agriculturii ENPARD, Republica Moldova urmează să acceseze peste 53 de milioane de euro pentru modernizarea strategică a agriculturii și mediului rural, anunţă un comunicat de presă al Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură.