Trimite e-mail | Printeaza
Externe
05.02.2015

Rusia: SUA creează tensiuni prin oferirea de fonduri Republicii Moldova pentru acţiuni subversive

Rusia: SUA creează tensiuni prin oferirea de fonduri Republicii Moldova pentru acţiuni subversive

Statele Unite sunt responsabile de atingerea unui nou nivel al tensiunilor în relaţia cu Rusia prin intenţia de a oferi fonduri Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei, acuză Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, citat de presa rusă.

"Acţiunile deliberate ale Washingtonului au adus relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia într-un nou impas", a afirmă oficialul rus.

"În bugetul militar american, au fost promise 640 de milioane de dolari Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei, pentru a opune rezistenţă Rusiei. Rusia nu are dubii privind atitudinea de confruntare a Casei Albe, începută printr-un joc lipsit de sens al sancţiunilor. Însă acum este vorba de finanţarea unor acţiuni subversive împotriva ţării noastre, care creează un nou nivel al tensiunilor în relaţia dintre Statele Unite şi Rusia", explică Lukaşevici.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a propus în proiectul de buget pe anul 2016 fonduri de 117 milioane de dolari pentru contracararea acţiunilor "agresive" ale Rusiei în Ucraina şi 51 de milioane de dolari pentru blocarea activităţilor "destabilizatoare" contra Republicii Moldova şi Georgiei. "Ca reacţie la acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse şi la tentativele de exercitare de presiuni asupra opţiunilor de politică externă şi internă ale statelor vecine, proiectul de buget include propuneri de susţinere politică, economică şi militară a aliaţilor din cadrul NATO şi a ţărilor partenere din Europa", a explicat Preşedinţia Statelor Unite. "Proiectul de buget prevede fonduri suplimentare de 117 milioane de dolari pentru contracararea acţiunilor agresive ale Rusiei în Ucraina şi 51 de milioane de dolari pentru blocarea presiunilor ruse şi a activităţilor destabilizatoare împotriva Republicii Moldova şi Georgiei", a subliniat Casa Albă. "Aceste forme de asistenţă vor susţine eforturile de consolidare a democraţiei şi a bunei-guvernări, serviciile de securitate, consolidarea statului de drept şi măsurile anticorupţie, precum şi integrarea europeană, comerţul şi securitatea energetică", a precizat Preşedinţia SUA.

Preşedintele Barack Obama a propus luni Congresului SUA un proiect de buget de 4.000 miliarde dolari pentru anul fiscal 2016, scrie Mediafax.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus