Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.02.2015

DW: Germania încurajează o alianță pro-europeană, fără comuniști

DW: Germania încurajează o alianță pro-europeană, fără comuniști

Germania mai face o încercare de a-i ajuta pe liderii partidelor pro-europene de la Chișinău să guverneze împreună în următorii 4 ani. Christoph Heusgen, consilierul pentru politică externă şi de securitate al cancelarului Germaniei, a purtat luni discuții cu liderii PLDM, PDM și PL.

Emisarul german a venit la Chișinău „pe linie politică”, nu diplomatică și nu are programată vreo întâlnire cu comuniștii. Christoph Heusgen a avut mai întâi o întrevedere la sediul PLDM, după care a evitat să facă declarații pentru presă, apoi s-a întâlnit cu liberalii, iar la final cu reprezentanții PDM. Consilierul cancelarului Germaniei a fost însoțit la sediul partidelor de ambasadorul Germaniei în Republica Moldovei, Ulrike Knotz.

Politicieni inconsecvenți


Este a doua încercare a UE de a promova o coaliţie pro-europeană în Republica Moldova. Cu două săptămâni în urmă, la negocierile dintre cele trei partide a asistat o delegaţie europeană formată din preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Graham Watson, preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European, Elmar Brok, şi vicepreşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Knut Fleckenstein. Deși la acea întâlnire au fost convenite anumite soluții pe subiectele divergente, iar emisarii europeni s-au declarat împotriva cooptării comuniștilor la guvernare, a doua zi dimineață, PDM a anunțat că o coaliție cu PL nu este posibilă și a îndemnat PLDM să accepte o coaliție minoritară împreună cu PDM, susținută de comuniști. Astfel, a fost formată Alianţa pentru o Moldovă Europeană. Deși PLDM și PD neagă existența unor înțelegeri cu comuniștii, deputații PCRM au votat candidatul coaliţiei pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului, iar comuniştii s-au ales cu un fotoliu de vicepreşedinte al Legislativului.
Pe 28 ianuarie, preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe Iurie Leancă (prim-vicepreședinte PLDM) candidat la funcţia de premier. Acesta are la dispoziţie 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului. Liderul comunist, Vladimir Voronin, a declarat că PCRM nu va vota un guvern condus de Iurie Leancă. În plus, comuniștii au cerut ca, în schimbul votului PCRM (pentru un guvern fără Iurie Leancă), alianța PLDM-PDM să voteze un proiect privind „consolidarea neutralităţii Republicii Moldova” şi altul privind „celebrarea, în anul 2015, a aniversării a 70-a a Victoriei asupra fascismului”.

Liberalii mențin suspansul

Liderii PL au declarat că „se va decide la partid” dacă vor acorda sau nu liberalii vot de încredere guvernului ce urmează a fi propus de Iurie Leancă. La sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul unor consultări cu reprezentanții societății civile, Leancă a declarat că „sunt domenii ce necesită schimbări cardinale”, fără a preciza care sunt acestea. Nu este clar, deocamdată, cum vor proceda liberalii. Într-o postare pe Facebook, deputatul PL Gheorghe Brega explică de ce PDM consideră „imposibilă” o alianță cu PL: „Probabil unicul motiv este că o alianță cu PL ar curma pofta PDM de a-și face mendrele după bunul plac - mă refer la afacerile economice dubioase”, scrie Brega. Totodată, el sugerează că Iurie Leancă nu ar fi agreat nici de propriul partid (PLDM), înaintarea sa la funcția de prim-ministru fiind interpretată ca o posibilitate a liderului PLDM, Vlad Filat, de a se debarasa de cel care îl eclipsează în propriul partid.

Înaintarea lui Iurie Leancă – o cacealma?

În acest context, ziarul „Adevărul”, care apare la Chișinău, scrie luni într-un comentariu că înaintarea lui Iurie Leancă la funcţia de prim-ministru reprezintă „o cacealma, un bluf prin care se aruncă praf în ochii noştri şi ai europenilor”. „El nu este dorit în această postură nu doar de comunişti şi socialişti, ci şi de proprii săi colegi de partid şi chiar de alianţă. Filat nu poate admite să stea încă 4 ani pe tuşă, iar Plahotniuc (Vlad Plahotniuc, controversatul finanțator al PDM – n.n.) îl vrea doar în rol de păpuşă.

La rândul său, analistul politic Lilian Negură susține, într-un interviu publicat de portalul moldova.org, că „problema lui Leancă nu este nedorința PCRM de a-i vota candidatura. Mai degrabă, problema sa este că nu poate fi sigur dacă Vlad Filat, care este în ultimul timp aliatul fidel al lui Lupu (Marian Lupu, liderul PDM - n.n.), îl dorește sincer în calitate de prim-ministru. Multă lume suspectează pe bună dreptate, că înaintarea lui Iurie Leancă în calitate de candidat la funcția de premier ascunde un pas tactic al lui Vlad Filat, prin care acesta încearcă să păstreze aparențele de unitate în cadrul partidului. Acest pas ar avea scopul atât să evite plecarea zgomotoasă din partid a lui Leancă, căruia i-a fost promis postul de prim-ministru, cât și să evite dezamăgirea electoratului PLDM”, mai ales că au mai rămas doar câteva luni până la alegerile locale generale. „Se poate presupune că Vlad Filat l-a înaintat pe Leancă, fiind convins că acest candidat nu va avea susținerea necesară în Parlament. El speră că Iurie Leancă va putea fi înlocuit (la a doua tentativă - n.n.), utilizând argumentul retoric că nu are încotro, cu cineva care să poată fi controlat mai ușor, dar cu aceeași autoritate la europeni”, susține Lilian Negură.

Potrivit lui, în cazul în care nu se va reuși învestirea guvernului „Leancă II”, va fi votat din a doua încercare un guvern foarte cuminte, condus de un personaj al cărui nume începe cu litera „G”, care va avea funcția să mimeze reformele, pentru a aduce bani europeni, în timp ce Vlad Filat și Vlad Plahotniuc vor continua să fure țara.

Mesaj diplomatic al UE

Șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a declarat într-un interviu că ajutoarele europene pentru Republica Moldova vor depinde numai de acțiunile viitorului guvern, nu de culoarea politică a acestuia. „Nu ne interesează cine este în guvern, ce culoare are guvernul. Ne interesează ceea ce face guvernul. Republica Moldova are de muncit enorm”, a conchis Tapiola. DW-Chişinău

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus