Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.01.2015

Președintele Nicolae Timofti a primit scrisorile de acreditare din partea ambasadorului SUA, James D. Pettit

Președintele Nicolae Timofti a primit scrisorile de acreditare din partea ambasadorului SUA, James D. Pettit

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a primit astăzi, 30 ianuarie a.c., la Reședința de stat, scrisorile de acreditare din partea ambasadorului Statelor Unite ale Americii, domnul James D. Pettit.

Șeful statului și-a exprimat satisfacția față de intensificarea și aprofundarea relațiilor moldo-americane în 2014, ca urmare a vizitelor şi întrevederilor bilaterale de rang înalt, precum și lansarea a Dialogului Strategic Republica Moldova – SUA, pe care îl consideră o prioritate a politicii externe a țării noastre.

Președintele Nicolae Timofti și-a exprimat gratitudinea pentru sprijinul constant și consecvent acordat de către Guvernul SUA autorităților de la Chișinău în procesul de consolidare a instituțiilor democratice și de modernizare a infrastructurii.
Domnul Nicolae Timofti l-a informat pe diplomatul american despre desfășurarea alegerilor parlamentare și s-a declarat convins că în curând Parlamentul va vota pentru învestirea unui nou guvern care va continua parcursul european al Republicii Moldova.

James D. Pettit, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, a declarat că țara sa își reafirmă angajamentul ferm de promovare a valorilor democratice în Republica Moldova și sprijină demersul de integrare europeană al autorităților de la Chișinău.

Nicolae Timofti și James D. Pettit au discutat despre proiectele comune de pe agenda bilaterală, precum și despre degradarea securității regionale ca urmare a evoluțiilor din Ucraina, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Din noiembrie 2010 Ambasadorul Jim Pettit a deținut funcția de Asistent Adjunct al Secretarului de Stat pentru servicii acordate cetățenilor peste hotare, Biroul Afacerilor Consulare al Departamentului de Stat.  Direcția Servicii acordate cetățenilor peste hotare include oficiul pentru servicii cetățenilor americani și managementul situațiilor excepționale, oficiul pe problemele copiilor și oficiul pentru revizuirea politicilor și relațiile între agenții.

Până la aceasta Ambasadorul Pettit a fost Șef Adjunct al Misiunii la Ambasada SUA în Kiev (2007-2010), Consul General la Ambasada SUA în Moscova (2003-2007) și Consul General la Ambasada SUA în Viena (1999-2003).   În Washington el a lucrat în direcția servicii consulare, biroul pentru populație, refugiați și migrație, în oficiul pentru coordonarea afacerilor cu Taiwan, și oficiul afacerilor cu Cuba.  El a mai avut două misiuni la ambasada SUA la Moscova, a lucrat în cadrul Institutului american din Taiwan și Consulatului General al SUA în Guadalajara, Mexico.

El a absolvit Universitatea de Stat din Iowa, licențiat în studii internaționale și limba rusă și este magistru în studii strategice naționale, National War College.  Vorbește rusa, spaniola, germana, dialectul mandarin al chinezei și recent a studiat româna pentru câteva luni înainte de venirea sa în Moldova.  Este căsătorit și are două fiice.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus