Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-01-29/moldova-este-interesata-in-realizarea-proiectului-de-construc-ie-a-liniei-feroviare-de-mare-viteza-b-38294.html
Data: Jan 29, 2015 (13:17)

Moldova este interesată în realizarea proiectului de construcție a liniei feroviare de mare viteză București-Chișinău-Kiev

Ministrul în exercițiu al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, a discutat la Istambul cu conducerea ministerelor de profil din România și Ucraina despre inițierea unui proiect regional comun de construcție a liniei de tren de mare viteză, care să unească Chișinăul cu București și Kiev.
 
Vasile Botnari a menționat că Moldova este extrem de interesată în sporirea eficienței transportulu feroviar, inclusiv prin realizarea unui proiect comun ce ar permite conectarea celor trei capitale printr-o linie de mare viteză, asta în situația când în prezent, din cauza uzurii liniilor feroviare circulația trenurilor este mult prea lentă pentru a arăta eficiență.
 
Inițiativa a fost apreciată pozitiv atât de secretarul de stat al Ministerului Transporturilor din România, Maria Magdalena Grigore, cât și de viceministrul Infrastructurii din Ucraina, Oksana Reiter.
 
Potrivit MTID, Maria-Magdalena Grigore a menționat că autorităţile române deja negociază cu companii din China realizarea unei legături feroviare de mare viteză între Bucureşti şi Iaşi, care să continue şi către Republica Moldova. Reprezentanta Ministesterului Infrastructurii din Ucraina, de asemenea, s-a arătat interesată de posibilitatea realizării unui asemenea proiect și a optat pentru examinarea subiectului la nivel de experți.
 
Interlocutorii au convenit continuarea discuțiilor pe acest subiect în cadrul ulterioarelor întrevederilor, pentru a stabili pașii concreți care vor fi întreprinși de către cele trei țări ca proiectul să devină viabil. ”Urmează să avem o decizie de principiu, după care să trecem la elaborarea proiectelor de investiții și a studiilor fezabilitate, pentru a vedea opțiunile, costurile și identificarea surselor de finanțare. Consider că este un proiect de perspectivă, care poate deveni viabil, necesar țărilor noastre pentru a asigura o creștere economică mai dinamică”, a punctat ministrul Vasile Botnari.
 
Ministrul în exercițiu al Transporturilor și Infrastructurii, Vasile Botnari, participă la Istambul, în perioada 28-29 ianuarie, la reuniunea Comitetului interguvernamental TRACECA.