Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.01.2015

CCI și IDIS Viitorul/ANB vor implementa Agenda Locală de Business, un instrument de dialog public – privat în vederea îmbunătățirii mediului de afaceri din Moldova

CCI și IDIS Viitorul/ANB vor implementa Agenda Locală de Business, un instrument de dialog public – privat în vederea îmbunătățirii mediului de afaceri din Moldova

Camera de Comerț și Industrie și IDIS "Viitorul" au semnat astăzi un Acord de colaborare cu scopul de a promova un mediu favorabil, stabil şi modern de afaceri în Republica Moldova. În context, a fost lansată Agenda Locală de Business/ALB/, cele 10 filiale ale CCI, care acoperă întregul teritoriu al țării, urmând să dețină în acest proces rolul central de coagulare a asociațiilor de business la nivel local și de a stabili un dialog constructiv cu autoritățile publice locale.

În cadrul Atelierului de lucru, ce a urmat semnării Acordului, au fost discutate acțiunile care trebuie întreprinse de autoritățile centrale și locale împreună cu reprezentanți mediului de afaceri și cu experți în domeniul dat pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și schimbarea modelului economic actual. Acțiunile pornesc, pe de o parte, de la prioritățile identificate de mediul de afaceri pe platforma Agendei Naționale de Business, iar pe de altă parte, de la obiectivele stabilite în Programul de Dezvoltare Strategică al CCI. Totodată, o prioritate în cadrul planului de acțiuni comun este îmbunătățirea transparenței decizionale la nivel central și local, proces reglementat prin Legea 239 din 2008.

Agenda Naţională de Business din Moldova (ANB) este o platformă a peste 30 de asociaţi de business şi
Camere de Comerț. ANB a fost lansată în noiembrie 2008 de IDIS „Viitorul", cu suportul Center for International Private Enterprise (CIPE). Obiectivul ANB este de a influenţa politicile şi practicile autorităţilor publice din domeniul dezvoltări sectorului privat, în scopul creări unui mediu de afaceri atractiv şi echitabil. În acest sens, ANB vine în fiecare an cu propuneri pentru autorități și monitorizează în ce măsură acestea sunt implementate pentru a crea condiții eficiente de activitate a businessului.

Misiunea ALB este de a contribui la dezvoltarea afacerilor la nivel local şi regional şi implementarea ALB pentru dezvoltarea sectorului privat în Republica Moldova, stimularea iniţiativei private şi îmbunătăţirii mediului de afaceri, de a creşte capacitatea membrilor prin participarea activă în procesul decizional în domeniul reglementării activităţii de afaceri în Moldova, networking, dezvoltare de politici publice şi activităţi de advocacy cu scopul stabilirii unui dialog public - privat transparent şi eficient. În vederea implementării ALB, vor fi constituite, cu sprijinul celor 10 filiale ale CCI, Grupuri de lucru la nivel local.

Camera de Comerț și Industrie este o instituție de drept public, înființată prin Legea cu privire la CCI din 1999, potrivit căreia este principalul reprezentant al intereselor mediului de afaceri din Moldova. Misiunea CCI este de a reprezenta interesele mediului de afaceri din RM, atât în raport cu statul, cât și cu instituțiile internaționale, focusându-se pe necesitățile membrilor săi, şi care contribuie la creșterea competitivității întreprinderilor moldovenești, modernizarea economiei și dezvoltarea societății, prin furnizarea de suport specializat, într-o manieră profesionistă şi eficientă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus