Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-01-27/parlamentul-ucrainean-declara-rusia-stat-agresor-38255.html
Data: Jan 27, 2015 (15:21)

Parlamentul ucrainean declară Rusia "stat agresor"

Parlamentul unicameral de la Kiev (Rada Supremă) a adoptat marți un proiect de lege prin care Rusia este declarată "stat agresor", iar autoproclamatele republici Donețk și Lugansk sunt calificate drept organizații teroriste.

Declarația menționată a fost aprobată cu voturile a 271 de parlamentari din cei 298 prezenți la ședința de marți a Radei Supreme, for ce numără 450 de locuri.

''Rada Supremă consideră Federația Rusă drept stat agresor care susține terorismul și blochează activitatea Consiliului de Securitate al ONU și care pune în pericol pacea și securitatea internațională. Iar așa-numitele 'republici polare Donețk și Lugansk' sunt considerate organizații teroriste'', se arată în textul declarației, citit de la tribuna legislativului de către președintele Comisiei parlamentare pe probleme internaționale, Anna Gopko.

În aceeași declarație, deputații ucraineni face apel la comunitatea internațională 'să recunoască actul de agresiune împotriva Ucrainei, ocupația de pe teritoriul ei' și, în același timp, 'să insiste asupra respectării granițelor recunoscute internațional, pentru preveni crearea unui precedent periculos de încălcare gravă a ordinii și securității mondiale stabilite după Al Doilea Război Mondial'.

Parlamentarii ucraineni consideră, totodată, 'necesar ca presiunile asupra Rusiei să fie intensificate, inclusiv prin introducerea unor noi sancțiuni, pentru a opri agresiunea din partea aceste țări și a o forța să pună în aplicare toate prevederile acordurilor de pace de la Minsk'.

În același timp, membrii Radei Supreme subliniază necesitatea ca Ucraina să primească 'sprijin militar pentru a-și întări capacitățile de apărare', dar și ajutor umanitar pentru populația afectată din estul Ucrainei, scrie Agerpres.