Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.01.2015

Kremlinul refuză să acorde asistență financiară Tiraspolului; Moscova ar putea ceda Transnistria în schimbul recunoașterii Crimeii

Rusia a refuzat pentru prima oară să acorde asistență financiară Transnistriei, la solicitarea liderului transnistrean Evgheni Șevciuk, în timpul ultimei vizite a acestuia la Moscova, relatează luni mass-media din Chișinău, citând cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Mai mult, ziarul rus titrează "Moscova ar putea ceda Transnistria în schimbul recunoașterii Crimeii" ca parte a Federației Ruse de către Occident.

În cadrul recentei sale vizite în capitala rusă, așa-zisul președinte al Transnistriei, Evgheni Șevciuk, a solicitat Moscovei un ajutor financiar în valoare de 100 de milioane de dolari pentru plata pensiilor și a altor obligații sociale.

Potrivit Nezavisimaia gazeta, Kremlinul i-a răspuns printr-un refuz lui Șevciuk, căruia i s-a reproșat, între altele, cursele charter cu care zboară pe timp de criză. Oficialii ruși și-au motivat refuzul prin faptul că Rusia se confruntă ea însăși cu grave probleme economice.

În opinia lui Anatol Țăranu, directorul Centrului pentru studii strategice și consultanță politică din Chișinău, aceasta relevă o schimbare a atitudinii Kremlinului față de Transnistria, la care Moscova ar putea renunța în schimbul recunoașterii Crimeii ca parte a Federației Ruse pe plan internațional.

'Moscova își schimbă, se pare, viziunea asupra Transnistriei, care înainte era considerată avanpost rusesc spre Balcani, iar acum această poziție a fost ocupată de Crimeea', peninsulă ucraineană din Marea Neagră anexată în luna martie de Rusia, explică el.

'Rusia este astăzi într-o situație dificilă din cauza Crimeii, a situației din estul Ucrainei și a crizei economice interne', mai estimează expertul de la Chișinău, opinând că Transnistria devine o povară insuportabilă pentru Moscova.

În același timp, economia transnistreană se află într-o stare critică, o bună parte din întreprinderi staționează sau funcționează la capacitate redusă, pe bază de resurse energetice la preț redus din Rusia. Tiraspolul datorează Moscovei circa 5 miliarde de dolari pentru importurile de gaze rusești.

Mass-media locale au relatat recent că investitorii ruși au început să plece din Transnistria, ceea ce relevă o scădere a rentabilității întreprinderilor din stânga Nistrului, precum și o schimbare a poziției Moscovei față de regiune, scrie Agerpres.

'Noi credem că Transnistria, fiind partener al nostru, trebuie să fie o regiune care să beneficieze de garanții speciale în cadrul statului unitar moldovenesc', a declarat recent ministrul rus adjunct de externe Grigori Karasin.

'În Moldova astăzi jumătate din populație este prorusă. Dacă Transnistria ar reveni sub controlul Chișinăului, acest segment de populație va crește. Nu înțeleg de ce Rusia nu a înțeles acest lucru mai înainte și a avut grijă de republica nerecunoscută', a declarat Anatol Țăranu pentru Nezavisimaia Gazeta.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus