Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.01.2015

Moldova intenţionează să organizeze la Chişinău patru reuniuni ministeriale în domeniul transporturilor, economiei, sănătăţii şi turismului în perioada preşedinţiei OCEMN

Moldova intenţionează să organizeze la Chişinău patru reuniuni ministeriale în domeniul transporturilor, economiei, sănătăţii şi turismului în perioada preşedinţiei OCEMN

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a participat, miercuri, 21 ianuarie 2015, la Istanbul, Turcia, la reuniunea de coordonare a Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN), unde a prezentat priorităţile Republicii Moldova în cadrul Organizației pentru perioada mandatului deţinut în primul semestru al anului 2015.
 
În intervenţia sa, viceministrul Tudor Ulianovschi a subliniat angajamentul Republicii Moldova, în calitate de Preşedinte-în-exerciţiu, pentru consolidarea dialogului şi cooperării în regiunea Mării Negre, pledând pentru continuarea eforturilor de creare a unui spaţiu de stabilitate, prosperitate şi bună înţelegere.

Luând în considerare agenda europeană a Republicii Moldova, în perioada Președinției va fi acordată o atenție deosebită sporirii interacțiunii OCEMN-UE, ceea ce va contribui la consolidarea potenţialului cooperării în zona Mării Negre.
 
„Bringing Stability, Ensuring Consensus” (conform inițialelor denumirii organizației în limba engleză „BSEC”) este motto-ul Președinției Republicii Moldova care, în exercitarea acesteia, va viza în mod prioritar facilitarea atingerii consensului în abordarea principalelor probleme de pe agenda Organizaţiei, astfel, contribuind la stabilitatea în regiune.

De asemenea, oficialul moldovean a evidenţiat faptul că Preşedinţia Republicii Moldova va promova o agendă orientată pe domenii concrete de cooperare, printre direcțiile de acţiune prioritare fiind: facilitarea comerţului şi îmbunătăţirea activităţilor economice, dezvoltarea infrastructurii transportului, consolidarea sistemelor de sănătate, crearea unui cadru efectiv de cooperare în domeniul turismului şi culturii, precum și continuarea procesului de reformare al OCEMN.
 
În acest sens, în calitate de Președinte-în-exercițiu, Republica Moldova intenţionează să organizeze la Chişinău 4 reuniuni ministeriale în domeniul transporturilor, economiei, sănătăţii şi turismului, care să dea un impuls de substanţă acţiunilor ce vor fi implementate în următorii ani în sectoarele respective. Totodată, în conformitate cu principiul de sincronizare aplicat în cadrul OCEMN, R. Moldova va prezida în această perioadă şi reuniunile Adunării Parlamentare şi Consiliului oamenilor de afaceri. La finele mandatului, R. Moldova va găzdui reuniunea Consiliului Miniştrilor de Externe, care va reprezenta evenimentul de bilanţ al progreselor realizate pe parcursul mandatului.
 
Priorităţile Preşedinţiei-în-exerciţiu a Republicii Moldova la OCEMN pot fi accesate pe pagina web a MAEIE www.mfa.gov.md .  
 
Potrivit MAEIE, preşedinţia anterioară a OCEMN a fost exercitată de Republica Elenă, iar preluarea formală a acestui mandat de către Republica Moldova a avut loc în cadrul reuniunii Consiliului miniştrilor de externe al Organizaţiei, desfăşurată la Salonic, la 12 decembrie 2014, la care a participat viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus