Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.01.2015

Proiectul european East-Invest va contribui la consolidarea capacităților companiilor autohtone de a accede pe piața europeană

Proiectul european East-Invest va contribui la consolidarea capacităților companiilor autohtone de a accede pe piața europeană

La 19 decembrie, curent, la Ministerul Economiei a avut loc o întrevedere între reprezentanții ministerului și experții proiectului european  East – Invest, finanțat de Comisia Europeană și implementat de EUROCHAMBERS (Asociația Europeană a Camerelor de Comerț și Industrie).
 
Proiectul se află în cea de-a doua fază de implementare și are drept scop consolidarea capacitățiilor organizațiilor de suport în afaceri și a asociațiilor de IMM-uri, prin programe de twinning și instruire. Rolul acestor instruiri constă în pregătirea organizațiilor de consultanță în afaceri pe diverse sectoare economice, care ulterior să poată oferi la rândul lor asistență în dezvoltarea afacerilor pentru sectorul privat.
 
Prima fază a proiectului a contribuit la o primă cartografiere a asociațiilor de suport în afaceri, precum și la elaborarea unei evaluări a nevoilor individuale ale acestora. Prin intermediul unui set larg de activități de consolidare a capacităților, atât IMM-urilor, cît și asociațiile de suport au obținut o introspecție referitor la nivelul lor de avansare în termeni de internaționalizare, cunoștințe ZLSAC și în alte domenii de interes relevante pentru dezvoltare.
 
În cadrul ședinței au fost  prezentate scopul și activitățile planificate din cadrul proiectului și au fost discutate sectoarele prioritare de asistență în instruire.
 
Lilia Palii, Secretar de Stat, a salutat inițiativa lansată și a exprimat suportul Ministerului Economiei în procesul de implementare a proiectului și în asigurarea unei durabilități a activităților inițiate.
 
Totodată, Lilia Palii a subliniat importanța consolidării parteneriatului cu instituțiile UE în procesul de ajustare a cadrului legislative național cu aquis-ul comunitar.
 
Potrivit Ministerului Economiei, East Invest este un proiect lansat la inițiativa Uniunii Europene care vizează sprijinirea dezvoltării unui mediu economic favorabil și sector privat competitiv, precum și consolidarea creșterii fluxurilor comerciale și a investițiilor între statele membre ale UE și cele 6 țări din cadrul Parteneriatului estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina). Recent între UE și EUROCHAMBRES (implementatorul proiectului) a fost semnată cea de a doua fază a proiectului pe o perioadă de 36 luni.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus