Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.01.2015

Olga Sainciuc: În 2015 vor fi create încă 15 grupuri de producători, care vor putea accesa granturi pentru industria post-recoltă de până la $350 mii

Olga Sainciuc: În 2015 vor fi create încă 15 grupuri de producători, care vor putea accesa granturi pentru industria post-recoltă de până la $350 mii

”Obiectivul proiectului MAC-P pentru anul 2015, este de crea încă 15 grupuri de producători în domeniul horticol, care vor putea accesa granturi pentru industria post-recoltă de până la $350 mii”, a declarat Olga Sainciuc, coordonatorul Programului de granturi post-recoltă ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere”, la ședința Conciliului de observatori al Unității consolidate de implementare și monitorizare a proiectelor în agricultură, implementatorul proiectului MAC-P. Ședința Consiliului a avut loc luni, 19 ianuarie 2015.

Președintele Consiliului de observatori al proiectul, Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a dat o apreciere înaltă rezultatelor înregistrate în anul 2014, de către proiectul Băncii Mondiale Agricultura Competitivă în Moldova, în cadrul căruia sunt implementate două Programe de granturi. ”Una din cele mai mari provocări a proiectului a fost cea de a convinge agricultorii din Moldova să se asocieze. Cu suportul proiectului, în 2014  au fost create  18 grupe de producători, asociind peste 100 de agricultori. Acesta este un rezultat foarte bun”, a zis Vasile Bumacov.

Conform informației prezentate la ședința Consiliului, în anul trecut în cadrul Programului de granturi ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere” au fost organizate 2 apeluri de granturi. La primul apel au participat 9 grupuri de producători, fiind acceptați spre finanțare  8. Investițiile totale ale acestora sunt de 83,5 mil. lei,  dintre care 32,5 mil. lei revin granturilor. Astfel, datorită investițiilor proprii și granturilor oferite, în anul curent horticultorii vor construi 7 frigidere industriale cu o capacitate de păstrare de la l50 până la 500 de tone, instala trei linii de sortare, a fost deja procurat echipament specializat de colectare, sortare și calibrare a alunelor și migdalelor, stivuitoare, două unități de transport frigorific, etc.

”La cel de al doilea apel, Comisia de evaluarea a probat spre finanțare 5 grupuri de producători horticoli. Suma totală a investițiilor indicate în  proiectele investiționale aprobate este de 41,4 mln. lei,  dintre care 14,3 mil. lei vor fi granturi. Din aceste resurse vor fi instalate 5 frigidere, 4 linii de sortare și ambalare, linii de uscare a fructelor, etc.”, a specificat Olga Sainciuc.

Referitor la cel de al doilea Program de granturi post-investiționale ”Managementul durabil al terenurilor”, creat întru implementarea practicilor de conservare a solului și prevenirea eroziunii acestuia, Olga Sainciuc a menționat, că obiectivul anului 2015 este de acorda 100 de granturi de până la $20 mii. În 2014, în cadrul acestui Program au fost alocate granturi în valoare totală de 5,3 mil. lei pentru 33 de întreprinderi agricole.

Proiectul Băncii Mondiale Agricultura Competitivă (MAC-P) și-a început activitatea în 2013. În cadrul proiectului sunt realizate două programe de granturi în agricultură - Programul de granturi investițional post-recoltă ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere” destinat grupurilor de agricultori  realizat în parteneriat cu MAIA și  Programul de granturi ”Managementul durabil al terenurilor”, care are drept obiectiv aplicarea practicilor prietenoase mediului și este realizat în parteneriat cu Ministerul Mediului. Totodată, proiectul prevede modernizarea sistemului de management al siguranței alimentelor și acordarea suportului investițional în reabilitarea  fâșiilor de protecție anti-eroziune pentru a menține și  spori productivitatea terenurilor agricole.

Bugetul Proiectului este de 27 milioane dolari SUA, dintre care - 18 mln. Dolari SUA  împrumutul AID,  4,4 mln. dolari SUA grant acordat de Fondul Global de Mediu,  2,8 mln. dolari SUA grantul oferit de Guvernului Suedez şi contribuția Guvernului Republicii Moldova în valoare de 2 mln. dolari SUA. Proiectul va fi realizat până în iunie 2017.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus