Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.01.2015

Evazioniștii vor fi sancționați dur de către Fisc

Evazioniștii vor fi sancționați dur de către Fisc

Rezultatele activității Serviciului Fiscal de Stat pentru 2014 demonstrează un trend ascendent al veniturilor încasate la Bugetul Public Național, dar, în același timp, scot în relief o serie de probleme ce nu mai pot fi tolerate, a declarat astăzi Șeful SFS, Ion Prisăcaru, în cadrul ședinței de lucru cu funcționarii din Cadrul IFPS și cei ai IFS pe mun. Chișinău.

În acest context, Ion Prisăcaru a menționat că, deși pe parcursul lui 2014 autoritatea fiscală națională a pus accentele pe conformarea voluntară a contribuabililor, analiza detaliată a situației din diferite domenii ale economiei naționale arată că evaziunea fiscală este practicată pe larg, inclusiv de către agenții economici care au fost chemați să se conformeze voluntar.

Astfel, exportatorii de nuci au diminuat substanțial volumul impozitelor achitate la buget, pe fundalul unei creșteri substanțiale a exporturilor și eliminării taxei ”pe nuc”. O situație similară este atestată în domeniul turismului, când, după mai multe întrevederi de conformare cu agenții economici din domeniu, au fost atestate carențe importante la reflectarea veniturilor și la remunerarea muncii, ceea ce provoacă diminuarea considerabilă a sumelor achitate la buget. De asemenea, evaziunea fiscală este prezentă în domeniul transportului de pasageri și mărfuri în regim ”taxi”, mulți agenți economici din branșă insistând să eludeze prevederile legislației în vigoare, prin activități ilicite exprimate prin nereflectarea în evidența contabilă a veniturilor reale, prin nefolosirea mașinilor de casă și control etc. Mai mult decât atât, după desfășurarea, pe final de an, a unor ședințe repetate de conformare cu reprezentanții conducerii acestor agenți economici, în luna decembrie 2014 aceste entități au diminuat substanțial sumele deversate la buget. O altă categorie de contribuabili, care nu dorește să se conformeze voluntar și a diminuat plățile la buget, este reprezentată de către importatorii de legume și citrice, entitățile din domeniul stomatologiei, alimentației publice și schimbului valutar înregistrând progrese nesemnificative, ceea ce demonstrează lipsă de receptivitate la apelurile SFS în favoarea conformării fiscale voluntare.

Pornind de la datele problemei, a specificat Ion Prisăcaru, ne convingem de faptul că anumiți agenți economici nu doresc să activeze în condiții legale, ci preferă să prejudicieze bugetul statului. Pe acest motiv, în acest an, 2015, SFS va aplica pârghii de constrângere față de evazioniști, precum controale inopinate, operative, tematice, totale, estimarea veniturilor prin metode indirecte, instituirea de posturi fiscale etc. Pentru combaterea eficientă a evaziunii fiscale, autoritatea fiscală națională va monitoriza foarte atent activitatea celor care nu au răspuns solicitărilor de a se conforma voluntar. Constatăm adesea nu doar o reticență din partea contribuabililor neonești, a mai specificat Șeful SFS, ci și lipsă de profesionalism din partea angajaților Fiscului, care nu-și onorează obligațiunile de serviciu în deplină măsură, pe care motiv, pe intern, se va insista în continuare pe educarea și instruirea angajaților Fiscului, anunță Serviciul de presă al IFPS.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus