Trimite e-mail | Printeaza
Social
16.01.2015

Un număr de circa 100 mii 935 de familii beneficiază la moment de Ajutor pentru Perioada Rece a Anului

Informația se conține în dările de seamă privind plata Ajutorului Social și plata Ajutorului pentru Perioada Rece a Anului prezentată conform legislației de Casa Națională de Asigurări Sociale.

Amintim că Ajutorul pentru perioada rece a anului este plătit pentru lunile noiembrie-martie în valoare fixă de 250 de lei lunar. Plata prestațiilor o primește unul din membrii familiei, iar beneficiarul este toată familia. Statistica arată că mărimea medie a unei familii defavorizate beneficiare de  Ajutor Social și Ajutor pentru Perioada Rece a Anului constituie circa 3,8 persoane.
Prestațiile de ajutor social și ajutor pentru perioada rece a anului sînt reglementate prin Legea cu privire la ajutorul social nr. 133-XVI din 13 iunie 2008. Mecanismul de stabilire și plată a acestor prestații este reglementat prin Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a Ajutorului Social.

Pe parcursul anilor, regulamentul menționat a fost modificat pentru a spori accesul familiilor defavorizate în sistem. Iar începînd cu 1 noiembrie 2014, prin Legea bugetului de stat pentru anul 2014, nivelul Venitului Lunar Minim Garantat pentru stabilirea ajutorului social s-a majorat de la 680 la 720 lei, astfel majorîndu-se și nivelul pentru stabilirea APRA care este majorat de 1,6 ori, adică la 1152 lei (720x1,6).În urma modificărilor un număr mai mare de familii vulnerabile pot să solicite și să primească acest suport din partea statului.

Amintim că conform legii,  ajutor pentru perioada rece a anului  se stabileşte şi se acordă: familiilor defavorizate beneficiare de ajutor social conform prevederilor prezentei legi; familiilor solicitante de ajutor social care au un venit global mediu lunar mai mare decît venitul lunar minim garantat conform legislaţiei şi mai mic decît nivelul venitului lunar minim garantat majorat de 1,6 ori.

Pentru a beneficia de acest ajutor, membrii familiilor trebuie să depună o singură cerere la asistentul social din primăria localităţii sale. În baza datelor declarate de familie în cerere, direcţia/secţia raională asistenţă socială şi protecţie a familiei, decide ulterior asupra dreptului familiei de a beneficia de ajutor social și/sau de ajutor pentru perioada rece a anului.

Ajutorul pentru perioada rece a anului a fost introdus din ianuarie 2011. Anul trecut au beneficiat de ajutor pentru perioada rece 110 mii de familii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus