Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2015-01-14/nuland-a-adresat-mul-umiri-rom-niei-pentru-contribu-iile-la-securitatea-regionala-euroatlantica-i-gl-38105.html
Data: Jan 14, 2015 (18:13)

Nuland a adresat mulțumiri României pentru contribuțiile la securitatea regională, euroatlantică și globală

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut miercuri o întrevedere cu asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, Victoria Nuland, care a adresat mulțumiri României pentru contribuțiile semnificative în planul securității regionale, euroatlantice și globale.

Potrivit MAE, agenda de discuții s-a concentrat pe prioritățile și direcțiile majore de acțiune pentru 2015 în cadrul Parteneriatului Strategic româno-american, pe evoluțiile din imediata vecinătate a României și din regiunea extinsă a Mării Negre, cu accent asupra situației din Republica Moldova și a celei din Ucraina, în contextul crizei din sud-estul acestei țări și al negocierilor în curs în formatul "Normandia". De asemenea, a fost realizat un schimb de vederi pe teme de securitate globală, de interes comun, în actualul context internațional, inclusiv problema combaterii terorismului.

Cei doi interlocutori au evidențiat caracterul privilegiat al relațiilor dintre România și SUA și au subliniat ritmul dinamic, în creștere al Parteneriatului Strategic, ilustrat de amplitudinea sporită a cooperării pe diverse componente ale acestuia, inclusiv în planul contribuțiilor comune la asigurarea securității regionale, euroatlantice și internaționale.

"Bogdan Aurescu a reconfirmat interesul României privind aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA și a reiterat necesitatea menținerii și în 2015 a unei dinamici susținute a dialogului și colaborării. În acest sens, a avansat o serie de propuneri concrete pentru amplificarea interacțiunii pe dimensiunile principale ale Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic dintre România și SUA pentru Secolul XXI, adoptată la nivel înalt pe 13 septembrie 2011. În context, a subliniat importanța dezvoltării domeniilor de cooperare, în special cel economic, al schimburilor interumane, precum și în domeniul educației, științei și inovației", informează MAE.

În ceea ce privește dimensiunea politico-militară și de securitate, cea mai avansată componentă a Parteneriatului Strategic, ministrul Aurescu a exprimat interesul României ca SUA să continue să sprijine măsurile NATO de reasigurare destinate Aliaților estici, precum și implementarea completă și în calendarul agreat a deciziilor Aliate adoptate la Summitul din Marea Britanie, cu un accent aparte în ceea ce privește Planul de Acțiune al Alianței pentru creșterea capacității operaționale (Readiness Action Plan).

Ministrul român al Afacerilor Externe a evocat stadiul avansat al operaționalizării sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu, cu termen de finalizare în cursul acestui an, proiect strategic semnificativ pentru securitatea ambelor state, precum și pentru securitatea euroatlantică.

În ceea ce privește alte subiecte de interes de pe agenda bilaterală, demnitarul român a reiterat importanța numirii unui nou ambasador al SUA la București, precum și necesitatea înregistrării de progrese pe linia obiectivului includerii României în programul Visa Waiver.

Totodată, în contextul aniversării a 135 de ani de relații diplomatice bilaterale, Bogdan Aurescu a exprimat interesul părții române pentru o cooperare apropiată cu partea americană în vederea marcării corespunzătoare a acestui moment cu încărcătură politică și simbolică deosebită pentru ambele state, inclusiv prin organizarea unor evenimente comune și implicarea în aceste proiecte a altor parteneri instituționali.

De asemenea, cei doi interlocutori au realizat un schimb de vederi aprofundat legat de dezvoltările din imediata vecinătate a țării noastre și din regiunea extinsă a Mării Negre, cu accent pe Republica Moldova și Ucraina și implicațiile acestora pentru România.

În context, ministrul de Externe a evidențiat demersurile întreprinse de România pentru susținerea parcursului european al acestor state, pledând pentru menținerea unui angajament consistent din partea SUA în vederea depășirii provocărilor din regiune.

Șeful diplomației române a punctat faptul că alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din Republica Moldova au reconfirmat sprijinul popular pentru opțiunea proeuropeană.

Conform MAE, strâns legat de aceasta, el a reiterat sprijinul ferm pe care România va continua să-l acorde Republicii Moldova pentru consolidarea procesului de reforme și implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

În același sens, Bogdan Aurescu a subliniat importanța menținerii sprijinului pentru autoritățile de la Chișinău și a exprimat interesul pentru susținerea procesului de reformă, dezvoltarea economică și consolidarea securității energetice a Republicii Moldova. Ambii oficiali au arătat importanța formării cât mai curând a guvernului de la Chișinău, care să continue procesul de reformă și de apropiere de UE. În contextul discuțiilor asupra situației din Ucraina, Aurescu a evidențiat sprijinul consecvent al României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, exprimând susținerea României pentru regimul de sancțiuni al UE.

Oficialul american a transmis aprecierea deosebită pentru Parteneriatul Strategic cu România și rezultatele sale importante, subliniind interesul SUA pentru aprofundarea acestuia, inclusiv prin identificarea unor noi oportunități de cooperare și proiecte comune pe dimensiunile economică și de securitate energetică, educație, știință, inovație, bună guvernare.

"Reprezentantul Departamentului de Stat a adresat mulțumiri României pentru contribuțiile semnificative în planul securității regionale, euroatlantice și globale, fiind salutată excelenta cooperare bilaterală, exemplificată și de proiectul comun de la baza Deveselu sau de decizia României de sporire a contribuției la operațiunea NATO Resolute Support din Afganistan", indică MAE.

Totodată, oficialul american a evidențiat rolul pozitiv pe care România îl are în regiune în sprijinirea aspirațiilor europene ale statelor membre ale Parteneriatului Estic și a exprimat disponibilitatea de a aprofunda cooperarea bilaterală pe dimensiunea regională, inclusiv prin avansarea unor inițiative comune care să sprijine reformele democratice și parcursul european ale statelor partenere din regiune.

Victoria Nuland efectuează o vizită la București în cadrul turneului întreprins într-o serie de state europene, scrie Agerpres.