Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
13.01.2015

Factori de decizie ai filialei BEM din raionul Rîşcani condamnaţi pentru delapidarea averii băncii

Procuratura Anticorupţie anunţă despre condamnarea la cîte 5 ani şi 4 luni închisoare a contabilului şef-adjunct şi şefului depozitului de valori ai filialei teritoriale din raionul Rîşcani a Băncii de Economii (BEM). Aceştia au fost recunoscuţi culpabili de delapidarea averii străine, săvîrşită în proporţii deosebit de mari, de către un grup criminal organizat. De asemenea, instanţa a dispus restituirea sumei pagubei materiale, cauzate prin comiterea infracţiunii.

La baza pornirii respectivului proces penal a stat sesizarea adresată de către administraţia BEM care a depistat lipsa numerarului după efectuarea unui audit intern.

Procurorii anticorupţie, de comun cu ofiţerii CNA, au stabilit că, inculpaţii, împreună cu directorul filialei BEM din Rîşcani şi contabilului – şef al aceleiaşi instituţii bancare au elaborat o schemă criminală prin care, în intervalul anilor 2007-2014, au sustras mijloace băneşti ce aparţineau instituţiei financiare în sumă de 7 738 000 lei, 50 450 dolari SUA şi 88 800 euro, bani pe care ulterior i-au folosit în interese personale.

Potrivit procurorilor, în cadrul acţiunilor de urmărire penală inculpaţii au restituit o parte neînsemnată din mijloacele sustrase. Cu toate acestea, în scopul asigurării reparării prejudiciului cauzat prin infracţiune, procurorii au aplicat sechestru pe mai multe averi şi afaceri ale figuranţilor.

Procurorii, care au solicitat condamnarea celor doi inculpaţi la cîte 9 ani de detenţie, anunţă că vor contesta sentinţa Judecătoriei Rîşcani, pe care o consideră prea blîndă.

De notat că, cei doi inculpaţi au solicitat în instanţa de judecată ca judecarea cauzei să aibă loc într-o procedură simplificată, doar în baza probelor acumulate la faza de urmărire penală. Cît priveşte cauza penală de învinuire a directorului şi a contabilului – şef ai respectivei filiale BEM, aceasta se află pe rol în aceeaşi instanţă de judecată, care urmează a fi examinată în procedură generală, anunță Serviciul de presă al Procuraturii Generale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus