Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.01.2015

Nicolae Timofti inițiază consultări cu fracțiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat la funcția de premier

Nicolae Timofti inițiază consultări cu fracțiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat la funcția de premier

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va avea începând de marți consultări cu fracțiunile parlamentare în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de premier, în timp ce negocierile dintre partidele proeuropene în vederea formării unei coaliții de guvernare nu au adus până în prezent rezultate concrete. Șefului statului moldovean va purta primele consultări cu membrii grupului parlamentar al Partidului Socialiștilor, formațiune ce a obținut cele mai multe voturi la alegerile de la 30 noiembrie, dispunând de 25 de parlamentari în forul legislativ de la Chișinău cu 101 locuri. Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat anterior că nu va face coaliție cu partidele proeuropene, militând pentru denunțarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și organizarea unui referendum pentru aderarea la Uniunea Vamală.

Între timp, negocierile dintre partidele proeuropene de la Chișinău în vederea constituirii unei coaliții de guvernare nu au avansat în ultima perioadă, deși cele trei formațiuni — Partidului Liberal-Democrat (PLDM), Partidul Liberal (PL) și Partidul Democrat (PD)—, care dispun împreună de 55 de mandate parlamentare, au lansat discuțiile încă de la începutul lunii decembrie, iar premierul în exercițiu Iurie Leancă declara la sfârșitul anului trecut că noua alianță ar trebui constituită cel târziu până la mijlocul lunii ianuarie.

PLDM și PD acuză PL de faptul că ar înainta condiții inacceptabile în cadrul negocierilor, cum ar fi, de exemplu, partajarea inclusiv a funcției de președinte, ce va fi deținută până în martie 2016 de Nicolae Timofti. La rândul său, PL suspectează PD de faptul că și-ar dori acum funcția de președinte al parlamentului pentru liderul său Marian Lupu, iar din martie 2016 și funcția de șef al statului pentru finanțatorul democraților, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc.

Șeful liberalilor, Mihai Ghimpu, susține că PD și PLDM dezechilibrează negocierile prin faptul că ignoră cerințele PL. Pe de altă parte, prim-vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă, susține că nu vede o problemă în tergiversarea negocierilor de formare a noii majorități parlamentare. În opinia acestuia, accentul trebuie pus pe conținut, și nu pe durată. 'În Germania, de exemplu, în 2009, negocierile au durat două luni. Media europeană este de o lună. Mai bine de șapte ori măsoară și o dată taie', a afirmat Dorin Chirtoacă, după cum notează Deutsche Welle.

La rândul său, negociatorul din partea PD, deputatul Sergiu Sîrbu, a declarat că în această săptămână ar putea fi anunțate primele rezultate ale negocierilor pentru crearea noii coaliții de guvernare. 'Se va decide cine va fi propus la funcția de președinte al parlamentului, cine la funcția de prim-ministru. Deocamdată, e devreme să vorbim despre funcțiile în guvern', a afirmat Sergiu Sîrbu.

Partenerii europeni ai Republicii Moldova cer politicienilor de la Chișinău să urgenteze procesul de creare a noii alianțe de guvernare, iar economiștii atenționează asupra faptului că Moldova ar putea să rateze bani europeni din cauza nerealizării angajamentelor. 'Să nu uităm că orice asistență externă este condiționată de calitatea și dinamica reformelor. Prin urmare, verdictul va fi unul trist pentru autoritățile moldovene, care nu doar vor pierde asistența europeană, financiară și tehnică, dar și sprijinul, inclusiv încrederea din partea partenerilor europeni. Republica Moldova nu-și poate permite luxul de a rata oportunitatea istorică oferită de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană', a subliniat Denis Cenușă, analist al 'Expert-Grup', citat de Deutsche Welle. Agerpres

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus