Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.12.2014

Consiliul de Observatori al FPM Moldova a aprobat Planul activităţilor Programului Compact pentru anul 2015

Consiliul de Observatori al FPM Moldova a aprobat Planul activităţilor Programului Compact pentru anul 2015

Consiliul de Observatori al Fondului Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova) s-a întrunit astăzi în şedinţă pentru a aproba Planul activităţilor ce urmează să fie puse în aplicare în anul 2015, în vederea realizării Programului Compact, dar şi bugetul necesar pentru onorarea angajamentelor stabilite.

Astfel, activităţile principale vizează finalizarea lucrărilor de reabilitare a opt sisteme de irigare, supravegherea exploatării celor 127,7 de kilometri de drumuri naţionale, acordarea asistenței pentru îmbunătățirea managementului resurselor de apă şi aceesul la finanţare pentru antreprenorii agricoli. În acest context, a fost aprobat bugetul de circa 68 de milioane de dolari, ce urmează să fie valorificat până la 1 septembrie 2015.

În cadrul ședinţei, Consiliul de Observatori al FPM a acceptat să ofere micilor agricultori, aflați în zona sistemelor de irigare reabilitate în cadrul Programului Compact, posibilitatea de procurare a echipamentului de irigare în leasing, prin intermediul mecanismului 2KR. În acest scop, din fondurile Programului vor fi alocate circa două milioane de dolari.

Directorul rezident de ţară al Corporaţiei Provocările Mileniului (CPM), Leslie McCuaig, a felicitat Guvernul de la Chișinău şi echipa FPM Moldova pentru realizarea cu succes a obiectivelor Programului Compact, în anul 2014,   apreciindu-l drept unul dintre cele mai reuşite programe ale CPM, care se desfăşoară în peste 20 de ţări. „Ne dorim ca investiţiile S.U.A. să fie durabile, să aducă beneficii oamenilor din Republica Moldova şi să genereze noi investiţii în economia ţării”, a spus reprezentantul oficial al CPM în R. Moldova.

Consiliul de Observatori al FPM Moldova, constituit din reprezentanţi ai Guvernului, societăţii civile şi ai mediului de afaceri, coordonează punerea în aplicare a Programului Compact, finanţat de Executivul SUA,  în valoare totală de 262 milioane de dolari. Programul, desfășurat în perioada 2010-2015, prevede reabilitarea celor 93 de km Sărăteni-Soroca şi a mai multor trasee locale (în total 127,7 km), precum şi suport pentru tranziţia la agricultura performantă, inclusiv reabilitarea a zece sisteme de irigare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus