Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.12.2014

Natalia Gherman a întreprins o vizită la Berlin

Natalia Gherman a întreprins o vizită la Berlin

În cadrul vizitei de lucru din perioada 17-18 decembrie 2014 la Berlin, viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut mai multe întrevederi cu oficiali din Bundestag, printre care președintele Comisiei parlamentare pentru afaceri europene, Günther Krichbaum, președintele Comisiei parlamentare pentru afaceri externe, Norbert Roettgen, și membrul Comisiei parlamentare pentru finanțe, coordonator în Legislativul german pentru relațiile cu Republica Moldova, Hans Michelbach.

Parlamentarii au transmis oficialului moldovean felicitări pentru rezultatul obținut de partidele proeuropene în scrutinul parlamentar din 30 noiembrie curent și a reiterat deschiderea pentru cooperare şi dialog, în vederea realizării, în continuare, a obiectivelor comune moldo-germane și asigurării parcursului european al țării noastre. Oficialii au trecut în revistă stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale, ministrul Natalia Gherman subliniind caracterul special al relaţiei de parteneriat cu Germania şi progresul remarcabil înregistrat recent prin contactele bilaterale multidimensionale. La rândul lor, reprezentanții Bundestagului au apreciat progresul înregistrat de R. Moldova în implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și au asigurat oficialul moldovean de accelerarea procedurii de ratificare a acestuia până la lucrările Summitului Parteneriatului Estic, preconizat pentru luna mai 2015. Un interes aparte a fost acordat inițiativei privind transferul de expertiză judiciară.

De asemenea, șefa diplomației de la Chișinău a avut o întrevedere cu Christoph Heusgen, consilierul Cancelarului Federal pe probleme politice și de securitate, în cadrul căreia a discutat despre perspectiva europeană a R. Moldova și situația din vecinătatea estică a Europei, reprezentantul Cancelariei federale reiterând sprijinul pe care îl acordă Republicii Moldova.

Totodată, oficialul moldovean a purtat discuții cu directorul Executiv al Comitetului de Est al Economiei Germane, Rainer Lindner. Interlocutorii au subliniat necesitatea implementării reformelor în domeniul justiției pentru asigurarea climatului investițional favorabil în R. Moldova și au evidenţiat dinamica ascendentă continuă a schimburilor comerciale odată cu implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

În cadrul vizitei, ministrul Natalia Gherman a susținut o prelegere privind ”Perspectiva europeană a R. Moldova după alegerile parlamentare”, eveniment organizat de Academia Europeană din Berlin, în parteneriat cu Fundația Friedrich Naumann, și a acordat mai multe interviuri reprezentanților mass-media din Germania, relatează Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus