Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.12.2014

Parlamentul European a votat miercuri o rezoluţie care permite deschiderea pieţei pentru merele, strugurii şi prunele din Republica Moldova

Parlamentul European a votat miercuri o rezoluţie care permite deschiderea pieţei pentru merele, strugurii şi prunele din Republica Moldova

Moldova va putea exporta până la 40 000 de tone de mere proaspete, 10 000 de tone de struguri proaspeți de masă și 10 000 de tone prune proaspete în UE, fără taxe, datorită unei propuneri susținute de deputați miercuri. Aceste măsuri ar trebui să compenseze pierderile producătorilor moldoveni cauzate de embargoul Rusiei, motivat politic, asupra produselor moldovenești, informează un comunicat al Parlamentului European.

Moldova va putea să exporte fără taxe:

40 000 tone de mere proaspete (=0,4% din producția UE)
10 000 tone de struguri proaspeți de masă (=0,6% din producția UE)
10 000 tone de prune proaspete (=0,7% din producția UE)

Cea mai mare parte din aceste importuri vor merge, cel mai posibil către România.

Deputaţii au vadoptat textul cu 551 de voturi pentru, 67 împotrivă şi 23 de abţineri.

"Importanţa regulamentului adoptat azi merge dincolo de cantitatea de mere, de struguri sau de prune, fiind o demonstraţie a solidarităţii în faţa dificultăţilor: este o gură de aer proaspăt pentru un sector de importanţă vitală pentru economia Moldovei, afectată de embargoul iraţional al Rusiei, la fel ca şi Uniunea Euopeană însăşi", a declarat raportorul Sorin Moisa (S&D, RO) după vot.

Deși 90% din toate importurile din Moldova au intrat în UE fără taxe din 2008, conform regulamentului de ”preferințe comerciale autonome”, fructele proaspete fac parte din cele 10% importuri care nu făceau parte din acest regim. Cu toate acestea, vinul din Moldova a fost adăugat pe lista importurilor fără taxe în 2013, la cererea Parlamentului European.

Rusia a impus un embargo pe produsele agricole din UE la data de 21 iulie 2014, ca răspuns politic la aprofundarea legăturilor economice și politice dintre UE și Moldova. Acest lucru a afectat economia Moldovei pentru că Rusia este al doilea cel mai mare partener comercial (după UE), iar în horticultură lucrează aproximativ 10% din populația activă.

Comisia Europeană a propus deschiderea pieței UE ca răspuns la o cerere urgentă din partea Moldovei pentru sprijin. Concesiile privind importul de fructe sunt complementare preferințelor comerciale acordate Moldovei ca parte din ”aria comercială aprofundată și comprehensivă” cu UE, stabilită prin acordul de asociere UE – Moldova, ratificat de PE luna trecută.

Cantitățile fără taxe din cele trei soiuri de fructe sunt ”foarte limitate” în comparație cu producția UE (0,4% pentru mere, 0,7% pentru prune și 0,6% pentru strugurii de masă), a spus Sorin Moisă (S&D, RO). El a subliniat și faptul că importurile suplimentare din cele trei produse vor fi absorbite, probabil, de piața românească, ”datorită proximității culturale și geografice, precum și situației actuale de pe piață”, producția românească de fructe scăzând corespunzător.

Importurile din Moldova în UE au reprezentat 0,1% din totalul importurilor UE în 2013.

Cota de importuri fără taxe, care trebuie aprobată formal de Consiliul de Miniștri, se va aplica retroactiv din august 2014 și va expira la sfârșitul lui 2015.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus