Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-12-17/moldova-shi-egipt-elaboreaza-mai-multe-acorduri-pe-domeniile-fitosanitar-i-sanitar-veterinar-pentru--37932.html
Data: Dec 17, 2014 (15:52)

Moldova şi Egipt elaborează mai multe Acorduri pe domeniile fitosanitar și sanitar–veterinar pentru facilitarea schimburilor comerciale

Miercuri, 17 decembrie 2014, Directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, dl Ion SULA, a avut o întrevedere cu Ministrul Plenipotențiar pentru Afaceri Economice și Comerciale pe lîngă Ambasada Republicii Arabe Egipt cu sediul la București, Abdelrahman A. Raouf.

Scopul întrevederii a fost discutarea proiectelor de Acorduri pe domeniile fitosanitar și sanitar – veterinar pentru demararea schimbului comercial cu produse agroalimentare dintre Republica Moldova și  Republica Arabă Egipt.

În timpul discuției părțile s-au arătat deschise spre colaborare și au convenit să urmeze anumiți pași pentru atingerea scopului propus. ANSA va expedia proiectele de Acorduri pe domeniile fitosanitar și sanitar – veterinar instituției similare Republica Arabă Egipt. Ulterior, după semnarea lor va fi posibil identificarea potențialilor exportatori și a capacităților necesare de produse agroalimentare. Piața egipteană este deschisă pentru mere, prune uscate, nuci, carne de bovine și ovine iar piața autohtonă ar putea importa citrice, ceapă și usturoi.

Potrivit ANSA, necesitatea semnării Acordurilor a parvenit în urma vizitei Ion Sula în Republica Arabă Egipt, perioada 15 – 19 septembrie 2014, desfăşurată în cadrul proiectului implementat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, „Misiune de evaluare a nevoilor din domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor în unele state din regiunea Africa de Nord şi Orientul Mijlociu (MENA)”, proiect finanţat de Ministerul Afacerilor Externe din România.