Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-12-17/anrceti-a-incheiat-un-acord-de-colaborare-cu-autoritatea-pentru-reglementarea-telecomunicatziilor-di-37929.html
Data: Dec 17, 2014 (12:34)

ANRCETI a încheiat un acord de colaborare cu autoritatea pentru reglementarea telecomunicaţiilor din Republica Cehă

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) din ţara noastră şi Oficiul de Telecomunicaţii din Republica Cehă (CTU) au încheiat un memorandum de colaborare şi schimb de informaţii în domeniul reglementării comunicaţiilor electronice. Documentul a fost semnat la finele săptămânii trecute la Praga de către preşedintele CTU, Jaromir Novac, şi directorul ANRCETI, Grigore Varaniţa.

Semnarea memorandumului a avut loc în cadrul unei vizite de lucru a directorului ANRCETI la Praga, vizită efectuată în scopul participării la cea de-a patra şedinţă plenară a Grupului reglementatorilor în domeniul comunicaţiilor electronice din ţările Parteneriatului Estic (EaPeReg)  care s-a desfăşurat în capitala Cehiei.

Obiectivul principal al memorandumului rezidă în facilitarea cooperării părţilor în domeniul comunicaţiilor electronice prin organizarea şi desfăşurarea acţiunilor comune, a schimbului de informaţii şi de experienţă în materie de reglementare a sectorului respectiv. Documentul stabileşte domeniile de cooperare între părţi, printre care consemnăm organizarea în comun a seminarelor, atelierelor de lucru şi simpozioanelor, realizarea unor proiecte comune şi efectuarea consultărilor reciproce.

Directorul ANRCETI, Grigore Varanița, consideră că memorandumul semnat la Praga va impulsiona relaţia de cooperare a instituţiei pe care o conduce cu autoritatea de reglementare din Cehia, care dispune de o experienţă bogată în materie de reglementare a pieţei de comunicaţii electronice. Varanița a subliniat că schimbul de experiență cu colegii din Cehia va fi de un real folos pentru specialiștii ANRCETI, care sunt angajați în procesul de aducere a cadrului național de reglementare a comunicaţiilor electronice în concordanță cu cerințele aquis – ului comunitar.

Oficiul de Telecomunicaţii din Republica Cehă (CTU) este a patra autoritate de reglementare cu care ANRCETI a încheiat un acord de cooperare. Până în prezent, ANRCETI a mai semnat asemenea acorduri cu autorităţile de reglementare în domeniu din Bulgaria, România şi Lituania.
CTU a fost înfiinţat în anul 2005 în calitate de autoritate independentă care administrează şi reglementează activităţile în domeniul comunicaţiilor electronice, poştei şi utilizării spectrului de frecvenţe radio cu destinaţie civilă. CTU este membru al Grupului Reglementatorilor Independenţi (IRG) şi membru al Asociaţiei Reglementatorilor Europeni pentru Comunicaţii Electronice (BEREC), anunță Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al ANRCETI.