Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.12.2014

Republica Moldova îşi va deschide o reprezentanţă diplomatică în Japonia

Republica Moldova îşi va deschide o reprezentanţă diplomatică în Japonia

Despre aceasta, dar şi alte subiecte au discutat astăzi Prim-ministrul în exerciţiu Iurie Leancă şi Shigeki Sumi, numit recent în funcţia de Ambasador al Japoniei în Republica Moldova, cu sediul la Kiev. Subiectele abordate în cadrul întrevederii au vizat dialogul bilateral, asistenţa niponă acordată ţării noastre, precum şi atragerea investiţiilor japoneze în economia naţională.
 
Iurie Leancă a salutat numirea lui Shigeki Sumi în funcţia de Ambasador pentru țara noastră. Referindu-se la Ambasada Republicii Moldova în Japonia, care va fi inaugurată în primăvara anului 2015, Iurie Leancă a menţionat că aceasta va constitui un punct de consolidare şi extindere a relaţiilor politice, culturale şi economice între Chişinău şi Tokio.
 
În altă ordine de idei, Iurie Leancă a vorbit despre necesitatea sporirii schimbului comercial-economic şi dinamizarea procesului de atragere a investiţiilor japoneze în economia moldovenească. Premierul în exerciţiu a exprimat, în numele Cabinetului de miniştri, gratitudine Japoniei pentru asistenţa tehnică şi financiară oferită ţării noastre.
 
La rândul său, Ambasadorul a menţionat că va contribui la fortificarea relaţiilor dintre Chişinău şi Tokio pe toate dimensiunile. La fel, Excelenţa Sa a vorbit despre posibilităţile de promovare a vinurilor moldoveneşti pe piaţa niponă, unele dintre acestea fiind deja comercializate în Japonia.
 
Conform celor mai recente date ale Biroului Naţional de Statistică, în ianuarie-septembrie 2014, Republica Moldova a importat mărfuri din Japonia în valoare de 22,8 mil. de dolari şi a exportat mărfuri în valoare totală de 292,5 mii dolari.
 
Până la 1 iulie 2014, Japonia a oferit Republicii Moldova, inclusiv prin intermediul Agenţiei Japoneze pentru Cooperare Internaţională (JICA), asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 92,8 milioane dolari. Domeniile care au beneficiat de asistenţă din partea Japoniei au fost agricultura, sănătatea, cultura, ştiinţa, educaţia, securitatea şi dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, potrivit unui comunicat al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus