Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-12-16/ministerul-finantzelor-a-prezentat-planul-de-actziuni-in-vederea-implementarii-achizitziilor-publice-37920.html
Data: Dec 16, 2014 (19:18)

Ministerul Finanţelor a prezentat Planul de acţiuni în vederea implementării achiziţiilor publice durabile

Ministerul Finanțelor și Agenția Achiziții Publice în cadrul unei conferințe de presă au prezentat,  astăzi,  Planul de acţiuni în vederea implementării achiziţiilor publice durabile (verzi) în Republica Moldova, elaborat în cadrul componentei ,,Achiziţii publice durabile", al Programului „Ecologizarea economiei în Vecinătatea Estică”, Parteneriatul Estic (Greening economies in the Eastern Neighbourhood Countries, EaP Green Programme).

În cadrul conferinţei au participat Ștefan Creangă, viceministrul Finanțelor, Viorel Moșneaga, Director adjunct Agenția Achiziții Publice, precum şi Farid Yaker,  expert PNUM (Programul Naţiunilor  Unite pentru Mediu), responsabil de achiziţii publice durabile.

Prezentul Plan de acțiuni, propus pentru Republica Moldova prevede etapa finală în desfășurarea proiectului menționat, care se axează pe implementarea achizițiilor publice durabile, și are ca scop final evaluarea situației existente, analiza cadrului legal existent, determinarea priorităților, analiza pieții și aprobarea unui plan de acțiuni.

Viceministrul finanţelor Ștefan Creangă a menţionat că proiectul în cauză promovează dezvoltarea unei pieţe de produse şi servicii ecologice care ar contribui la consolidarea performanţei de mediu a serviciilor şi produselor, precum şi a tehnologiilor de obţinere a acestora și are drept obiectiv extinderea și promovarea pieții produselor verzi în Republica Moldova, care au impact asupra sănătății publice, determinarea instituțiilor și autorităților publice să adopte standardele achizițiilor verzi, astfel încît, pînă în anul 2020, cel puțin 15% din totalul achizițiilor să le revină achizițiilor verzi.

“Importanța acestui proiect va aduce beneficii și întreprinzătorilor care își doresc să dezvolte afacerile verzi, sau durabile. Agenții economici își vor permite să adopte noi politici de dezvoltare a  produselor ecologice pentru că cererea va crește semnificativ de la an la an. Implementarea acestui plan de acțiuni urmează să fie aprobată de către Guvern”, a declarat viceminstrul Finanțelor, Ștefan Creangă.

Prezent la eveniment expertul PNUM, responsabil de achiziţii publice durabile, Farid Yaker, a apreciat pozitiv eforturile și rezultatele Republicii Moldova depuse în procesul de inițiere și implementare a conceptului de achiziții publice ecologice.

Potrivit documentului, pe parcursul anului 2015, Planul de acţiuni în vederea implementării achiziţiilor publice durabile, va fi implementat în regim de pilot, din cauza că, sectorul public din Republica Moldova are în acest moment puţină experienţă în ceea ce priveşte achiziţiile publice durabile.

Potrivit Ministerului Finanțelor, achiziţiile publice durabile reprezintă procesele în care autorităţile publice intenţionează să achiziţioneze bunuri şi servicii cu impact redus asupra mediului pe durata de viaţă, comparativ cu alte bunuri şi servicii iar atingerea obiectivului propus depinde de majoritatea autorităţilor contractante, la nivel central şi local şi de modalitatea în care acţionează împreună pentru a trimite un semnal clar şi unit pieţei.