Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-12-12/delegatzia-transnistreana-a-refuzat-repetat-sa-discute-despre-unele-probleme-stringente-din-zona-de--37872.html
Data: Dec 12, 2014 (13:20)

Delegaţia transnistreană a refuzat repetat să discute despre unele probleme stringente din Zona de Securitate

Pe 11 decembrie 2014 în or. Bender s-a reunit în şedinţă Comisia Unificată de Control (CUC), în cadrul căreia au fost continuate discuţiile pe marginea unor probleme stringente din Zona de Securitate.

Au avut loc discuţii contradictorii cu reprezentanţii din Tiraspol, delegaţia Republicii Moldova, a intervenit argumentat cu propunerea includerii subiectelor cu privire la asigurarea liberei circulaţii a cetăţenilor în Zona de securitate, precum şi a celui cu privire la transformarea postului de pacificatori unilateral nr. 10 (podul r. Nistru din or. Bender, constituit numai din militarii Federaţiei Ruse), în unul trilateral. Componenta transnistreană a manifestat incapacitatea de a purta un dialog constructiv pe marginea subiectelor respective şi a refuzat categoric şi fără careva temei să se expună asupra acestora.

Pentru redresarea şi deblocarea situaţiei create în activitatea CUC, reprezentanţii Chişinăului au intervenit repetat cu solicitarea de a identifica un mecanism de monitorizare obiectivă şi echidistantă a structurilor de forţă aflate în Zona de Securitate, care ar putea fi efectuat în comun cu experţii Federaţiei Ruse şi Ucrainei sub egida Misiunii OSCE. În această ordine de idei, Misiunea OSCE va convoca o întrunire separată cu reprezentanţii Federaţiei Ruse şi Ucrainei în CUC, în cadrul cărora se va efectua un schimb de opinii pe marginea situaţiei existente în vederea elaborării unei poziţii la acest subiect.

În cadrul şedinţei, delegaţia transnistreană a abordat subiectul reţinerii dlui Alexandru Subbotin şi a făcut declaraţii dure şi nefondate pe marginea acestui caz, astfel cerând convocarea unei şedinţe extraordinare fără a consulta poziţia oficială a părţii moldoveneşti în această problemă. Scopul acestei acţiuni este de a sustrage atenţia CUC de la problema libertăţii circulaţiei, menţionată mai sus.

În acest sens, delegaţia moldovenească, le-a oferit răspunsul Inspectoratului General al Poliţiei al MAI RM privitor la acest caz ( citiţi mai jos ), care conţine explicaţiile de rigoare, astfel epuizând necesitatea convocării şedinţei extraordinare.

Co-preşedintele Federaţiei Ruse, în lipsa consensului, a suspendat întrunirea, intervenind cu propunerea ca următoarea reuniune să fie organizată pe 18 decembrie 2014, anunță un comunicat al Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control.