Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.12.2014

Studiul de pre-fezabilitate a gazoductului Ungheni - Chișinău discutat la ANRE

Studiul de pre-fezabilitate a gazoductului Ungheni - Chișinău discutat la ANRE

Membrii Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică (ANRE) au avut, la finele săptămânii trecute, o întrevedere cu reprezentanții oficiului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) la Chișinău și a companiei de consultanță  Fichtener din Germania, la care s-a discutat studiul de pre-fezabilitate a gazoductului Ungheni - Chișinău.

Discuțiile au fost axate pe partea administrativă, economică, socială și contractuală a acestui proiect, pentru a identifica opțiunile cele mai fezabile atât din punct de vedere economic, cât și ecologic. Părțile au fost unanime în ideea că gazoductul Ungheni - Chișinău are o importanță strategică pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova.

În cadrul întrevederii, directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a subliniat importanța informației oferite de către autorii studiului și i-a invitat să vină cu o estimare mai exactă ale unor aspecte ale acestui proiect, în special a celor legate de reglementare, pentru a conferi siguranță și claritate pentru potențialii investitori ai gazoductului.

În finalul întrevederii părțile au convenit să mențină o colaborare activă în cadrul elaborării studiului de pre-fezabilitate și a celui de fezabilitate a gazoductului Ungheni - Chișinău.

Potrivit unor estimări, construcția gazoductului Ungheni - Chișinău va costa în jur de 70 mil. de euro, dar cifra exactă se va cunoaște după finalizarea studiului de fezabilitate a acestui proiect. Comisia Europeană a anunțat că va acorda 10 mil. de euro pentru construcția noului gazoduct.  Această sumă face parte din cea de-a treia tranșă din cadrul Programului de Suport Bugetar pentru energie al UE, în sumă totală de 11,6 mil. de euro, potrivit Serviciului de presă al ANRE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus