Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.12.2014

Fermierii din Republica Moldova pot depune de mîine cereri de finanţare din creditul polonez de 100 milioane de euro

Fermierii din Republica Moldova pot depune de mîine cereri de finanţare din creditul polonez de 100 milioane de euro

Astăzi, 9 decembrie, a avut loc conferința de lansare a creditului polonez pentru sporirea competitivității sectorului agricol. Creditul în valoare de 100 milioane euro, oferit de către Guvernul Republicii Polone, are drept scop sporirea competitivității sectorului agricol prin restructurarea, modernizarea și creșterea treptată a cotei de produse agricole cu valoare adăugată înaltă.

Potrivit Acordului de creditare, 90 de milioane de euro vor fi investite în restructurarea sectorului agricol, în special a fermelor specializate în produse agricole tradiţionale (lapte, carne). 10 milioane de euro vor merge la modernizarea industriei şi infrastructurii aferente agriculturii.

Beneficiarii vor primi finanţări pentru o perioadă de 5-8 ani, cu o dobîndă de pînă la 1,5% şi cu o perioadă de graţie de 4 ani, după principiul primul venit-primul servit.

Conferinţa ce a reunit peste 200 participanţi a fost organizată de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură în parteneriat cu Ambasada Republicii Polone în Republica Moldova și cu suportul financiar al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Ambasadorul polonez la Chişinău, Artur Michalski, prezent la evenimentul de lansare, a remarcat că Moldova este o ţară foarte apropiată Poloniei şi ajutată în special pe calea sa de apropiere de UE.La rândul său, viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vlad Loghin a declarat că transparența și modernizarea sectorului agricol este o premisă importantă în procesul restructurării sectorului agricol, iar creditul de asistență este de fapt un suport generos oferit Guvernul Republicii Moldova.

Prima sesiune plenară a conferinţei a sfârşit cu un moment important - semnarea Acordului de Colaborare dintre AIPA și Camera de Comerț și Industrie (CCI) în scopul fructificării relațiilor parteneriale și promovării comerţului şi industriei pe plan intern/extern, cu scopul de asprijini agenţii economici din Republica Moldova în relaţiile lor cu autorităţile administraţiei publice din ţară şi cu organizaţiile specializate din străinătate. Președintele CCI, Valeriu Lazăr a notat șansa deosebită oferita Moldovei „deoarece în vederea inițierii unei afaceri este nevoie de capital, dar mai mult este nevoie de parteneriat” a subliniat oficialul.

Alte subiecte puse în discuţie au ţinut de condițiile obligatorii necesare pentru obținerea împrumutului, criteriile de eligibilitate, valoarea creditului, condițiile de creditare, activități neeligibile, procedura de selectare a beneficiarilor finali. A urmat inițierea forumului de tehnologii agroalimentare și utilaje în domeniul de eligibilitate, invitați ai mediului de afaceri polonezi care și-au prezentat afacerea, afaceri cu profil agroalimentar tangibile cu activităţile invitaţilor. Agenţii economici polonezi au accentuat faptul că pentru a beneficia de rezultate demne (piaţă europeană largă de desfacere, încrederea importatorilor, preţ accesibil, perspectivă) invesţia în calitatea serviciilor/produselor fabricate este indispensabilă. Aceasta însă este posibil doar în cazul întrebuinţării unui utilaj modern, performant care ar asigura infrastructura durabilă şi productivă a sectorului agricol.

Printre participanţi la conferinţă s-au enumerat și reprezentanți ai Ambasadei Polone în Republica Moldova, ai mediului de afaceri polonez și a celui moldovenesc, centrelor regionale ale Serviciului de Extensiune Rurală, Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, AGROinform, Uniunii Republicane a Asociațiilor Producătorilor Agricoli UniAgroProtect (UAP) Federației Naționale a Apicultorilor din Moldova și Asociațiilor pe filiere și profil din Zonele de Centru, Nord și Sud a Republicii Moldova, etc.

Directorul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură Petru Maleru a specificat faptul că în perioada imediat următoare va avea loc formarea echipei care se va ocupa de implementarea creditului polonez destinat competitivităţii sectorului agricol, numirea în funcţie a directorului uniţăţii, şi, ulterior, anunţându-se data stabilită de recepţionare a dosarelor în scopul solicitării creditului de asistenţă.  

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus