Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-12-09/cci-i-aipa-vor-coopera-in-vederea-largirii-absorb-iei-mijloacelor-financiare-destinate-dezvoltarii-a-37820.html
Data: Dec 9, 2014 (18:37)

CCI și AIPA vor coopera în vederea lărgirii absorbției mijloacelor financiare destinate dezvoltării agriculturii

Camera de Comerț și Industrie și Agenția de Intervenții și Plăți în Agricultură au semnat astăzi un Acord de colaborare care prevede informarea agenților economici privind oportunitățile de acces la finanțare, identificarea partenerilor și furnizorilor străini de echipamente și evaluarea acestora, diverse servicii de instruire, expertiză și evaluare.

În particular, prin acest Acord, CCI s-a angajat să contribuie la informarea mediului de afaceri despre condițiile de accesare a subvențiilor agricole din partea AIPA, dar și a mijloacelor creditului din partea Guvernului Poloniei destinat dezvoltării sectorului agricol, credit gestionat de o Unitate de implementare înființată în cadrul AIPA.

„Camera de Comerț și Industrie are o rețea amplă de filiale, aflate în contact permanent cu agenții economici din teritoriu, cărora le oferă zilnic diverse servicii și consultații. Astfel, CCI este partenerul perfect în promovarea instrumentelor de finanțare ale AIPA în rândul beneficiarilor, în informarea acestora, dar și în identificarea furnizorilor de echipamente peste hotare, prin intermediul sistemului cameral", a declarat Președintele CCI, Valeriu Lazăr, după semnarea Acordului.
Directorul general al Agenției de intervenții și Plăți în Agricultură, Petru Maleru, a declarat că mizează pe cooperarea cu CCI în vederea absorbției mijloacelor creditului polonez, dar și pentru a evalua corectitudinea dosarelor depuse pentru subvenționare de către AIPA.

Potrivit CCI, Guvernul Poloniei a acordat Republicii Moldova un credit de 100 de milioane de euro, dintre care 90 de milioane sunt destinate restructurării sectorului agricol, în special a fermelor specializate în produse agricole tradiţionale (lapte, carne), precum şi a altor produse agricole competitive. Creditul este acordat pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata anuală de 0,15% şi o perioadă de graţie de cinci ani. Beneficiarii vor primi finanțări pentru o perioadă de 5-8 ani, cu o dobîndă de pînă la 1,5% și cu o perioadă de graţie de patru ani, după principiul primul venit-primul servit.

În cadrul creditului polonez pentru restructurarea sectorului agricol, CCI va contribui la identificarea partenerilor din Polonia pentru solicitanţii de finanţări în cadrul proiectelor din domeniul agriculturii; va oferi sprijin la înființarea, modernizarea şi restructurarea întreprinderilor specializate în producţia de produse de origine vegetală și animalieră. Totodată, Camera de Comerț și Industrie va acorda servicii de evaluare, expertiză pentru agenții economici beneficiari ai creditului de asistență acordat de Guvernul Republicii Polone.

CCI va mai acorda servicii de instruire şi consultanţă pentru afaceri, va contribui la informarea agenților economici din RM privind procedura de acordare a finanţărilor pentru domeniul agriculturii, procesării produselor alimentare şi infrastructurii aferente acestora; va participa în cadrul unor discuţii, dezbateri, a dialogului public-privat ce vizează teme concrete în vederea îmbunătăţirii mediului de afaceri în general, implicarea în elaborarea unor iniţiative legislative concrete şi ulterior promovarea acestora spre aprobare de către Guvern sau Parlament, etc.