Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-12-05/natalia-gherman-a-prezidat-reuniunea-consiliului-minishtrilor-afacerilor-externe-guam-37772.html
Data: Dec 5, 2014 (20:02)

Natalia Gherman a prezidat reuniunea Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe GUAM

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, în calitate de Preşedinte în exerciţiu, a prezidat astăzi, 5 decembrie 2014, cea de-a 24-a reuniune a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe GUAM, care s-a desfăşurat în marja reuniunii miniştrilor de Externe ai OSCE, de la Basel, Elveţia. La şedinţă au participat ministrul Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan, Elmar Mammadyarov, ministrul Afacerilor Externe al Georgiei, Tamar Beruchashvili, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, precum şi Valeri Chechelashvili, Secretarul General al GUAM.

Potrivit MAEIE, în cadrul reuniunii, participanţii au efectuat un schimb amplu de opinii asupra mai multor subiecte privind activitatea organizaţiei, printre care cooperarea statelor-membre ale GUAM în cadrul organizaţiilor internaţionale, dezvoltarea cooperării sectoriale, cooperarea economică, colaborarea cu statele partenere, în particular cu SUA şi Japonia.

Cu privire la criza ucraineană, a fost subliniată importanţa respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi neadmiterii violării principiilor dreptului internaţional. Totodată, șefii delegaţiilor au discutat aspecte ce ţin de promovarea unor proiecte de rezoluţii comune în cadrul Adunării Generale a ONU referitor  la problematica conflictelor îngheţate şi cooperării dintre GUAM şi ONU. În cadrul reuniunii, a fost adoptată decizia privind preluarea de către Ucraina a Preşedinţiei GUAM în 2015.

Reuniunea Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe GUAM a fost urmată de reuniunea GUAM-SUA, în cadrul căreia părţile au abordat subiectele prioritare de pe agenda de cooperare în formatul „GUAM+”. La finele reuniunii a fost adoptată Declaraţia comună GUAM-SUA, prin care părţile și-au reconfirmat interesul de a dezvolta în continuare dialogul la nivel înalt în formatul GUAM-SUA.