Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.12.2014

Natalia Gherman a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu

 Natalia Gherman a avut  o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut astăzi, 1 decembrie 2014, o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, care efectuează o vizită în Republica Moldova, prima în calitate de șef al diplomației române.

Potrivit MAEIE, ministrul Bogdan Aurescu și-a exprimat încrederea că partidele proeuropene din R. Moldova vor asigura continuitatea parcursului european al țării noastre, ținând cont de opțiunea exprimată de către cetățenii moldoveni în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie curent. La rândul său, ministrul Natalia Gherman l-a felicitat pe omologul român cu prilejul numirii în funcție, precum și cu ocazia Zilei Naționale a României.

În timpul discuțiilor a fost menționată dinamica ascendentă a dialogului politic bilateral, care denotă importanța strategică a relației privilegiate dintre cele două țări. De asemenea, oficialii au salutat creșterea semnificativă a schimburilor comercial-economice, România devenind primul partener comercial al Republicii Moldova. Totodată, au fost înalt apreciate proiectele implementate prin intermediul programelor de asistență pentru dezvoltare, recent fiind semnate patru memorandumuri privind acordarea asistenţei financiare nerambursabile în valoare totală de 7 milioane de euro.

Cei doi miniștri au reiterat necesitatea consolidării securității energetice prin diversificarea căilor de aprovizionare a resurselor energetice.

Un subiect important pe agenda întrevederii a fost parcursul european al R. Moldova. Viceprim-ministrul Natalia Gherman a adus mulțumiri părții române pentru susținerea acordată în procesul de liberalizare a regimului de vize și punerea în aplicare provizorie a Acordului de Asociere RM-UE. „Valorificarea plenară a tuturor beneficiilor oferite de Zona de Comerț Liber și, respectiv, realizarea integrării economice în piața UE, reprezintă o prioritate pentru țara noastră”, a precizat șefa diplomației de la Chișinău, apreciind sprijinul oferit de România pentru liberalizarea accesului produselor moldovenești pe piaţa UE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus