Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.12.2014

Iohannis despre alegerile din Republica Moldova: Majoritatea cetățenilor doresc continuarea accelerată a parcursului european

Iohannis despre alegerile din Republica Moldova: Majoritatea cetățenilor doresc continuarea accelerată a parcursului european

Președintele ales al României, Klaus Iohannis, își exprimă satisfacția că alegerile din Republica Moldova s-au desfășurat în liniște și cu respectarea deplină a standardelor democratice în materie și felicită Guvernul de la Chișinău pentru felul exemplar în care a organizat acest scrutin.

"Cel mai important motiv de satisfacție provine însă din rezultatele care se prefigurează. Ele confirmă anticiparea noastră despre faptul că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova își dorește o continuare accelerată a parcursului european al țării lor", se arată într-un mesaj al președintelui ales Klaus Iohannis remis, luni, AGERPRES.

El afirmă că rezultatul alegerilor este limpede, respectiv că electoratul își dorește un guvern reformist, decis să continue efortul de modernizare în sens european a Republicii Moldova.

"Creșterea economică, reforma justiției și lupta împotriva corupției, protecția familiei și a celor dezavantajați, integrarea deplină în viața publică a minorităților naționale, creșterea calității învățământului și independența energetică, iată doar câteva din punctele esențiale care trebuie să treacă de pe agenda cetățeanului pe lista de priorități a noului Guvern", a declarat președintele ales al României.

El adresează felicitări Partidului Liberal-Democrat din Moldova, Partidului Liberal și Partidului Democrat din Moldova și spune că acestor partide le revine răspunderea de a continua drumul Republicii Moldova către Europa unită.

"Vreau să îi asigur pe toți cetățenii moldoveni că România le-a înțeles așteptările și mesajul și că le va fi mereu alături. Aștept cu bucurie momentul unei noi vizite în Republica Moldova și începutul colaborării cu viitorul guvern pro-european de la Chișinău", a mai spus Iohannis, potrivit comunicatului menționat.

Cinci formațiuni politice au acces în Parlamentul Republicii Moldova în urma alegerilor de duminică, potrivit datelor oficiale furnizate luni de Comisia Electorală Centrală (CEC). Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Partidul Democrat din Moldova (PDM) și Partidul Liberal (PL) au depășit pragul electoral de 6%, urmând să aibă reprezentare în noul legislativ de la Chișinău.

Repartizarea provizorie a celor 101 mandate de deputați, potrivit CEC, arată după cum urmează: PSRM — 25 de mandate, PLDM — 24, PCRM — 21, PRM — 19 și PL — 12. În aceste condiții, partidele proeuropene au obținut o majoritate în Parlament, beneficiind de 55 de mandate. Acest rezultat le permite formarea unui nou guvern, care se realizează cu 50% + 1 din voturi, însă nu și desemnarea unui nou președinte, care se face cu 60% + 1 dintre voturile parlamentarilor, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus