Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.12.2014

Declarația Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, la briefingul de presă din data de 1 decembrie 2014

Declarația Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, la briefingul de presă din data de 1 decembrie 2014

Declarația Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, la briefingul de presă din data de 1 decembrie 2014


Bună ziua,

Vă mulţumesc că aţi acceptat invitaţia de a veni la acest briefing de presă.

Sâmbătă au apărut mai multe informaţii pe câteva site-uri, aş putea spune mai degrabă speculaţii, legate de Banca de Economii, pornite de la o situaţie reală, dar denaturată complet, probabil în scop de a crea tensiune în preajma zilei alegerilor. Acesta a fost şi motivul pentru care noi am decis să nu intervenim cu comunicări publice, tocmai pentru a nu accentua aceste speculaţii şi a nu le alimenta.

Este foarte grav insă că există jurnalişti care au acceptat să preia astfel de informaţii de pe un site secundar, riscând în acest fel să provoace panică şi destabilizare în sistemul bancar. Dar o să vă spun câteva cuvinte la final despre asta.

Noi stabilisem încă de joi seara să comunicăm astăzi detalii în legătură cu Banca de Economii, după ce aveam finalizate o serie de proceduri, aşa cum este normal şi responsabil, cu atât mai mult cu cât eram conştienţi că orice informaţie difuzată de noi ar fi putut fi speculată electoral şi noi nu ne dorim ca activitatea Băncii Naţionale să fie folosită în astfel de scopuri şi cu atât mai puţin ca cineva să le folosească pentru a destabiliza situaţia din sistemul bancar.

Acum suntem în măsură să vă informăm că Banca de Economii a revenit în proprietatea statului joia trecută, prin decizia Curţii Supreme de Justiţie. Veţi obţine mai multe detalii, după publicarea deciziei Curţii Supreme de Justiţie cu privire la anularea majorării capitalului social al Băncii de Economii din luna august 2013. Ceea ce este important că Statul deţine, din nou, cota majoritară de 56.13 la sută din capitalul social al Băncii de Economii. Aceasta este, dacă vreţi, noutatea de bază şi cea care a generat, în special, acţiunile noastre ulterioare.

Astfel, în acest moment statul controlează din nou pachetul majoritar de la Banca de Economii, iar Banca Naţională a Moldovei a trebuit să intervină prompt, să instituie administrarea specială la Banca de Economii  şi să preia gestionarea băncii până la numirea unui nou consiliu de administraţie. Este o procedură firească, una care este menită să asigure protejarea Băncii de Economii şi a deponenţilor săi.

Pe perioada administrării speciale, drepturile şi obligaţiile acţionarilor, Consiliului, Comitetului de Conducere, Preşedintelui interimar şi ale administratorilor Băncii de Economii sunt suspendate şi sunt exercitate de administratorul special, numit de Banca Naţională.

Aşadar, în acest moment BNM se află în procedura de preluare a administrării Băncii de Economii. Primul lucru pe care l-am făcut, cum era şi firesc, am avut grijă ca ‎instituirea administrării speciale să  nu perturbe activitatea băncii. Activitatea Băncii de Economii se desfăşoară în regim nor-mal.

Pentru a evita interpretările nedorite, vreau să menţionez ce înseamnă această administrare specială în cazul dat. Cel mai important lucru este că Banca de Economii este din nou a Statului şi că Guvernul, împreună cu Banca Naţională, vor face tot ce este necesar pentru a asigura stabilitatea băncii. Până la numirea noului Consiliu al Băncii de Economii, unde Statul va avea majoritatea, Administratorul special, sub supravegherea directă a BNM, va asigura buna funcţionare şi integritatea activelor băncii, va micşora cheltuielile băncii şi va veghea asupra siguranţei mijloacelor deponenţilor băncii.

Vreau să vă informez că în afara instituirii administrării speciale de către BNM, am dispus şi iniţierea unor verificări ample în ceea ce priveşte activitatea Banca de Economii din ultimul an, de când a fost diminuată cota statului şi în funcţie de ceea ce vom constata, vom stabili dacă e cazul să  sesizăm instituţiile de drept pentru a continua investigaţiile pe linia lor. Este important să ştiţi că dincolo de stabilitatea Băncii de Economii, care este asigurată, pe noi ne interesează să vedem şi cum a fost gestionată această bancă până acum. De fapt, nu doar că ne interesează, suntem chiar obligaţi să facem acest lucru.

De asemenea, BNM a decis să instituie administrarea speciala şi la Banca Socială, având în vedere relaţia directă şi strânsă pe care a avut-o această instituţie bancară cu Banca de Economii. Este, dacă vreţi, o măsură preventivă, pornită de la faptul că ştim că au existat mai multe plasamente şi credite interbancare reciproce în sume mari intre Banca de Economii şi Banca Socială şi vrem să verificăm modul în care acestea au fost acordate şi utilizate. După ce vom finaliza evaluările şi la această bancă, vom comunica public rezultatele.
 
Zilele următoare vom comunica noi detalii dacă va fi cazul, astfel încât opinia publică să fie informată din surse oficiale, să nu lăsăm loc speculaţiilor plasate în spaţiul public de unii care, nu exclud, vor să facă asta din dorinţa de a produce destabilizare în sistemul bancar.

Ceea ce este important să reţineţi este că Banca de Economii şi Banca Socială funcţionează în regim normal şi au tot spijinul necesar din partea Guvernului şi a Băncii Naţionale.

Şi acum, poate în afara briefing-ului, vreau să vă rog pe Dvs., jurnaliştii, să manifestaţi maximă atenţie cu informaţiile pe care le furnizaţi despre sectorul bancar. Vă rog să manifestaţi maximă responsabilitate şi să întelegeţi că printr-o informaţie publicată, care vă poate părea banală, puteţi risca să creaţi o reală criză bancară şi nu cred că cineva dintre Dvs. vrea să -şi asume aşa  ceva.

Mai ales că vorbim de o perioada tensionată, post electorală, când partidele vor începe negocierile pentru formarea noului Guvern şi când nu este exclus că unii să încerce să influenţeze aceste negocieri tocmai prin provocări şi chiar să folosească tema sistemului bancar în acest sens. Aşa cum aţi văzut, informaţiile plasate de cineva zilele trecute că: intervenţia BNM la Banca de Economii ar fi provocată de nu ştiu ce vânzare a băncii şi alte speculaţii, nu au legătura cu realitatea, intervenţia noastră acolo a devenit iminentă după ce banca a revenit la stat. Deci, iată cât de mare este diferenţa dintre realitate şi speculaţie.  Fac un apel la Dvs. să verificaţi cu noi orice informaţie legată de sistemul bancar, înainte să o publicaţi. Noi vom încerca să comunicam cât mai activ cu Dvs. Ştiţi insă, că avem anumite limitări care ţin de protejarea activităţii bancare, dar vom încerca să va oferim în timp util informaţiile necesare.

Acestea sunt lucrurile pe care pot să  vi le comunic în acest moment.  Noi suntem în proces de preluare a administrării băncilor şi vom reveni cu noi detalii după ce finalizăm toate procedurile.‎

Vă mulţumesc!

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus