Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.11.2014

La Universitatea Tehnică din Moldova a fost inaugurat un Centru modern de cercetări în vinificație

La Universitatea Tehnică din Moldova a fost inaugurat un Centru modern de cercetări în vinificație

Catedra de Enologie a Universității Tehnice din Moldova fost dotată cu echipament de ultimă generație ce va permite creșterea instruirii viitorilor vinificatori. De asemenea, studenții vor face ore deja în laboratoare renovate, care sunt echipate cu mobilier corespunzător.

Lansarea Centrului face parte din programul „Filiera Vinului”, finanţat de Banca Europeană de Investiţii. Este vorba despre o investiție de aproape 2 mil. 700 de mii de euro pentru modernizarea Catedrei, repararea și dotarea cu echipamente noi a laboratoarelor, dar și pentru instruirea în domeniul securității alimentare.

Prim-ministrul Iurie Leancă, prezent la eveniment, a menționat  că o industrie vitivinicolă cu adevărat modernă şi dezvoltată ,  care priveşte cu încredere în ziua de mâine, nu poate exista fără bază educaţională.

„Sectorul vitivinicol rămâne unul strategic pentru țara noastră. Și noi vom continua să-l sprijinim. Vorbim despre o ramură importantă a economiei naţionale care angajează  direct sau indirect  peste 200 de mii de oameni. Produsele vitivinicole constituie circa o pătrime din totalul exporturilor noastre. Sunt cifre care ne obligă să sporim calitatea vinurilor, să aplicăm metode moderne în procesul tehnologic, să educăm tineri calificaţi care să poată dezvolta industria”,a  vorbit Premierul.

Ulterior Iurie Leancă a mers să vadă cum arată noile laboratoare. Aici, studenții     i-au demonstrat cum se face o analiză fizico-chimică a soiurilor de struguri de masă sau cum are loc prelevarea probelor pentru a depista aromele cu ajutorul unui aparat, care este cuplat cu nas senzorial.

Mai mult, noul Centru de cercetări pentru enologie a fost dotat cu un aparat unic în Republica Moldova, în valoare de 200 de mii de euro. Datorită acestuia se poate determina dacă vinurile au fost falsificate, dacă acestea conțin microtoxine, precum și intensitatea culorii sau conținutul de amoniac, anunță un comunicat al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus